Ttela

Tid för Madsen

- CECILIA KLINTÖ/TT JOHN ALEXANDER/TT

argument om att Madsen ska dömas för mord och sexbrott.

”JA, JA, JA”, svarar specialåkl­agare Jakob Buch-jepsen på sin retoriska fråga om detta fall uppfyller de försvårand­e omständigh­eterna som krävs för att döma någon till livstids fängelse – till exempel att brottet är planerat och präglas av särskild hänsynslös­het.

– Kim Wall hittades med skador som är så motbjudand­e att man som åklagare saknar ord.

”Nej, nej och återigen nej”, svarar åklagaren på sin retoriska fråga om det är ett problem när man inte har en helt fastställd dödsorsak.

Specialåkl­agaren säger att man enligt åklagarmyn­dighetens uppfattnin­g inte kan stå med ett mer obehagligt och skrämmande psykutlåta­nde.

Han yrkar på det strängaste straffet: livstids fängelse. Och i andra hand det tidobestäm­da straffet förvaring.

– Kim Wall har blivit fastbunden, * Kim Wall var journalist och skulle skriva ett reportage om den danska rymdkapplö­pningen. Den 10 augusti förra året följde hon med ubåtsbygga­ren och raketutvec­klaren Peter Madsen på hans ubåt UC3 Nautilus.

* Nu är Madsen åtalad för mord, sexbrott under särskilt försvårand­e omständigh­eter och brott mot griftefrid­en.

* Dödsorsake­n är inte fastställd och Peter Madsen hävdar att Kim Wall dött genom en olycka ombord på ubåten. Han nekar till mord, men erkänner att han styckat Wall och sänkt kroppsdela­rna i havet.

* Rättegånge­n omfattar totalt tolv dagar med pläderinga­r och meddelande av dom den 25 april. sexmördad och därefter styckad, säger åklagaren, när han argumenter­ar för livstids fängelse.

Ett fängelsest­raff på 16 år är praxis för ett enstaka mord med sexuellt motiv, enligt de tidigare domar som åklagaren hänvisar till. Men åklagaren argumenter­ar alltså för att det här är ett fall som utöver ett hänsynslös­t mord också innefattar sexuell misshandel och styckning.

– HAN SKA ALLTSÅ INTE ha ett normalt fängelsest­raff. För Peter Madsen är inte normal. Han är farlig för samhället, säger Buch-jepsen.

Säckarna har knutits ihop och rätten drar sig tillbaka för en sista överläggni­ng. Sex månader för den styckning Peter Madsen har erkänt i enlighet med advokatens yrkande? Livstid eller tidsobestä­md förvaring såsom åklagaren slutpläder­at? Eller något däremellan?

Klockan 13 på onsdag blir domslutet uppläst i byrettens sal 60.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? domen mot Peter Madsen.
Bild: JOHAN NILSSON/TT domen mot Peter Madsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden