Ttela

Ska vi ringa till hundar nu också?

-

Ringer du hem från jobbet och pratar med hunden? Nej, det verkar inte meningsful­lt. Men det finns en annan poäng med mobilabonn­emang åt husdjur.

Många trodde att det var ett aprilskämt när de såg reklamen från en mobilopera­tör som vill att vi ska köpa abonnemang åt hunden.

Inte blir hunden som lämnats hemma gladare för att vi ringer till den och pratar från en pryl i halsbandet.

Vill du ha koll på hur hunden har det när den är ensam hemma är det smartare och billigare att sätta upp en webbkamera.

DET SOM GÖR prylen på halsbandet meningsful­l är att det är en spårsändar­e, en gps som kan skicka informatio­n om var den befinner sig. Det är inte när hunden är hemma som detta kommer till användning utan om den rymmer, kommer bort. Då är det guld värt att kunna se var hunden är och gå dit och hämta den. Alternativ­et, att ringa polisen, efterlysa på Facebook, ta ledigt från arbetet för att leta, sätta upp lappar i affärer och leva med ångest i dagar eller veckor, är varje hundägares mardröm.

En del som köpt gps till hunden låter den sitta på för det mesta. Det går ju inte att veta om och när hunden ska komma bort. Andra sätter på den när hunden är hos någon som passar den eller på resor.

EN GPS ERSÄTTER inte koppel. Du har den på halsbandet som en extra säkerhet om hunden skulle smita, inte för att kunna släppa hunden lös fast du inte är säker på att den lyder.

Som andra teknikpryl­ar måste en hund-gps laddas, hur ofta beror på hur den används. Men räkna med någon gång i veckan.

Jag har testat den som syns i annonserna nu, Minifinder Atto, och den fungerar utmärkt. Men det finns flera andra märken. Tractive, Trax, Yepzon och Pettorway är några andra som jag också testat, som är bra och har lägre pris. Vilken du ska välja beror på hur den ska användas. Är hunden badglad måste den vara vattentät. Bor du i Sverige måste den fungera även om det är tio, tjugo minusgrade­r. Tar du med hunden utomlands ska den fungera i andra länder. Vill du bara använda den ibland måste det vara lätt att pausa abonnemang­et. Och till sist: Om du ska ha gps:en på hos hundvakter är det bättre att välja en modell som det inte går att ringa till. Det känns inte bra för den som passar hunden om ägaren kan ringa hundens gps och lyssna på vad som sägs.

 ?? Bild: EVA WIESELGREN ?? HITTA HUNDEN. Den här spårsändar­en heter Minifinder Atto och sitter stadigt på halsbandet. Det är utomhus en sådan här pryl är bra att ha, inte för att ringa till hunden i hemmet.
Bild: EVA WIESELGREN HITTA HUNDEN. Den här spårsändar­en heter Minifinder Atto och sitter stadigt på halsbandet. Det är utomhus en sådan här pryl är bra att ha, inte för att ringa till hunden i hemmet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden