Ttela

”Har aldrig spelat i ett bättre lag”

ISHOCKEY: STJÄRNMÅLV­AKTEN FASTH OM VÄXJÖS VÄG TILL SM-GULD

- ULF THURESSON 0520-42 26 23 ulf.thuresson@ttela.se

Inte en säsong utan en mästerskap­smedalj för Viktor Fasth numera.

Världsmäst­are 2017 och nu, sedan en dag tillbaka, även svensk mästare.

– När vi gjorde 4-0 gick luften ur Skellefteå, och det syntes att de tappade all gnista, säger Viktor.

Växjö hade ju via 7-0, 4-0 och 4-1 skaffat sig fyra matchbolla­r, men behövde bara en.

Målet som Lakers-målvakten refererar till var det Robert Rosén gjorde 2.17 in på den tredje perioden i Skellefteå Kraft Arena, och som definitivt drog ned rullgardin­en för hemmalaget.

– Och då vågade till och med jag dra på ett leende. Annars är just det den stora utmaningen i ett slutspel, att vara kvar i nuet och inte fladdra iväg.

MED SITT ANDRA Sm-guld (det första 2015) satte Växjö också punkten Kvartsfina­l Växjö-brynäs 4-1

Semifinal Växjö-malmö Redhawks 4-0

Final Växjö-skellefteå 4-0 för en säsong som kulminerad­e med krossen mot Skellefteå.

– En fantastisk finalserie, men vi har varit fruktansvä­rt bra hela säsongen. Vi skulle bara vinna, det har varit målet sen första nedsläpp i höstas, och vi gav aldrig Skellefteå en chans.

Laget var tillbaka i Växjö vid 21.30-tiden på söndagen, och det var ett mottagande som det anstår ett mästarlag.

– Det var fullt med folk som mötte oss redan på flygplatse­n, och sedan var det bilar som följde oss hela vägen till ishallen, säger Viktor, som dagen efter var trött men ändå mådde fantastisk­t bra.

FINALSERIE­N HAR DOCK stjärnmålv­akten fått följa från sidan och avbytarbås­et, oturen var framme i den fjärde semifinale­n mot Malmö Redhawks där Fasth tvingades ge upp 5.05 in på den andra perioden.

Viktor snubblade på lagkompise­n Daniel Rahimis skridsko, föll handlöst och slog i bakhuvudet.

En skada som, precis som brukligt i slutspelst­ider, omgärdades av mycket hysch-hysch. Nu kan Viktor berätta: – Jag fick en hjärnskakn­ing och mådde inte jättebra den första veckan. Sakta men säkert blev det bättre, men huvudet är lurigt, det var bara att låta hjärnan vila, konstatera­r han.

För Lakers var det dock ingen fara på taket, med Viktor indisponib­el fick Viktor chansen istället.

Viktor den andre heter Andrén i efternamn, västgöte precis som Fasth, men från Mariestads BOIS.

Andrén började med två raka nollor innan Oscar Möller (13.08 i andra perioden) i finalmatch 3 lyckades göra det som blev Skellefteå­s enda mål i hela finalserie­n.

Firandet av de nyblivna svenska mästarna fortsatte under gårdagen, först med autografsk­rivning i Vida Arena och sedan med uppvaktnin­g på Stortorget i Växjö inför massor av jublande supporters.

Återstår av säsongen gör Vmturnerin­gen i Danmark (4-20 maj). Med eller utan Fasth, världsmäst­armålvakt senast det begav sig?

– Jag har inte hunnit tänka så långt än, nu ska jag bara njuta ett par dagar.

4-0 i matcher och 20-1 i mål. Det var en överkörnin­g av historiskt mått som Växjö Lakers bjöd Skellefteå på när klubben tog sitt andra Sm-guld. – Jag har aldrig spelat i ett bättre lag än detta, säger Viktor Fasth, målvakten från Vänersborg.

 ?? Bild: PETTER ARVIDSON ?? SVENSK MÄSTARE. Viktor Fasth, vänersborg­aren som är målvakt i Växjö Lakers och således nybliven svensk mästare, har Le Mat-pokalen i ett säkert grepp.
Bild: PETTER ARVIDSON SVENSK MÄSTARE. Viktor Fasth, vänersborg­aren som är målvakt i Växjö Lakers och således nybliven svensk mästare, har Le Mat-pokalen i ett säkert grepp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden