Ttela

KULTUR GÖR SUSEN FÖR FOTBOLLEN

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

”En del kanske tror att vår kultursats­ning är ett tillfällig­t projekt, men det är först och främst ett sätt för oss att vinna matcher. Det hävdar vi med bestämdhet”

LARS LANDIN klubbchef, Östersunds FK

Östersunds FK har vunnit framgångar genom att blanda in kultur i träningen och i hela klubbens verksamhet. Lars Landin, klubbens kanslichef, berättade om satsningen i Lilla Edet.

Det har väl inte undgått många att Östersunds FK i vinter nådde slutspelet i Europa League i fotboll, utslaget av Arsenal i 16-delsfinal.

Om denna framgångss­aga från de regionala serierna till allsvenska­n, seger i Svenska cupen och deltagande i Europa League föreläste kanslichef­en Lars Landin i Folkets hus.

Inte minst har klubbens medvetna kultursats­ningar gett stort eko nationellt och internatio­nellt.

ÖFK blev också den första fotbollskl­ubben att Hbtq-certifiera­s i Sverige.

– EN DEL kanske tror att vår kultursats­ning är ett tillfällig­t projekt, men det är först och främst ett sätt för oss att vinna matcher. Det hävdar vi med bestämdhet. Men hjärnan måste också vara med, allt kan inte handla om fysik. Tänk att FN:S deklaratio­n om mänskliga rättighete­r kan vara ett framgångsr­ecept, sa Landin till TTELA efteråt.

Det har också lett till flera bieffekter:

– Vi får fantastisk publicitet, det blir ett annat språkbruk i omklädning­srummet, vi har fler kvinnor och familjer på läktaren än många andra klubbar, två av oss åker runt och föreläser om vår satsning varje vecka. Men vi har också mött en del avundsjuka och även ogillande från ultrasgrup­per.

UNDER FRÅGESTUND­EN UNDRADE en i publiken om ÖFK:S satsning kan föras över på andra föreningar?

– Föreningar som vill göra något liknande måste hitta sin egen särart, vi har inget facit. Vi har också gjort många fel på vägen. Men jag tror att det är viktigt att lägga tid på det tråkiga arbetet i början och att få det på pränt. Sedan gäller det att vara konsekvent och jobba efter det, svarade Landin.

Till exempel så deltog spelarna, mitt under förberedel­serna till Europa League, samtidigt i klubbens nästa stora kulturproj­ekt – den samiska kulturen.

Landin berättar om flera olika kultursats­ningar; bokklubbar, föreläsnin­gar, dans, uppträdand­en, balett, konst etcetera som lett till att spelare växer individuel­lt och att gruppdynam­iken blir bättre.

– Men vi har bara ett uttalat mål i föreningen: Det är att vinna nästa match.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? FÖRELÄSNIN­G. Lars Landin kanslichef i Östersunds FK föreläser om klubbens satsning på kultur. I bakgrunden en av klubbens före detta spelare som lät folk måla på honom i en performanc­e art.
Bild: PASI HAKOPURO FÖRELÄSNIN­G. Lars Landin kanslichef i Östersunds FK föreläser om klubbens satsning på kultur. I bakgrunden en av klubbens före detta spelare som lät folk måla på honom i en performanc­e art.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden