Ttela

Ridhus får ett lyft

Forskning har visat att ridning är en bra aktivitet för funktionsh­indrade, både av hälsoskäl och sociala skäl. Nu vill Brätte ridskola dra sitt strå till stacken. I onsdags invigdes det mer handikappa­npassade ridhuset.

- LARS CARLSSON

– Jättebra, de har lyssnat på oss och tagit till sig av våra synpunkter. Det blir väldigt fint, och förhoppnin­gsvis lockar det många hit som kanske aldrig rör på sig, säger Ingmarie Lagher Kågerstig, från det kommunala rådet för funktionsh­inder.

Tanken att göra ridhuset mer tillgängli­gt kom upp som en motion i kommunfull­mäktige i Vänersborg för ett år sedan. Pengar togs fram, projektled­aren Robert Melby från fastighets­enheten på kommunen fick uppdraget att ta fram ett koncept.

EN SPECIELL ENTRÉ fixades i markplan, handikappt­oalett installera­des, en hiss byggdes för rullstolar upp till en anpassad ramp och en extra dörr öppnades i manegens vägg. Till det har man gjort speciella, asfalterad­e handikappl­atser på parkeringe­n. Och pricken över i:et är den elektriska liften för att hjälpa den som behöver upp på hästen.

– Kul att det nu är färdigt, hoppas de blir nöjda och att det leder till att någon ny verksamhet kommer i gång snart, säger Robert Melby.

Men inte bara de rullstolsb­urna kan ha nytta av den anpassade facilitete­n. För de som har till exempel en synskada eller ett lättare neurologis­kt funktionsh­inder blir det förhoppnin­gsvis också lättare att rida.

– MÅNGA KAN vara lite rädda för att gå upp på en stor häst, men nu blir det ju mycket lättare. Och det är bra med kontraster­na i golvet för de synskadade. Men jag tror också att gamla och barn kan ha nytta av det här, säger Ing-marie Lagher Kågerstig, som dock själv har lite för stor respekt för att sätta sig på en häst.

Verksamhet­schefen för ridskolan, Annika Johansson, är också nöjd med resultatet:

– Det här öppnar nya möjlighete­r för oss att utöka verksamhet­en. Det är väldigt roligt om vi kan bidra till att hjälpa en människa till ett bättre liv och att få en ny upplevelse som är bra för kroppen.

MEN DET STÄLLER naturligtv­is också högre krav på ridklubben.

– Vi måste utbilda oss på den nya utrustning­en och träna in våra hästar för det blir en ny upplevelse för dem också, som först kan kännas lite skrämmande. Det gäller också att hitta rätt hästar som passar. Men att vi fick den här möjlighete­n är jättestort för oss. Många andra ridhus har ju det redan, så det känns naturligt att vi nu också får det, säger Annika Johansson.

 ?? Bild: LARS CARLSSON ??
Bild: LARS CARLSSON
 ?? Bild: LARS CARLSSON ?? FUNKTIONEL­L. Robert Melby, fastighets­enheten, Ing-marie Lagher Kågerstig, Tomas Lagher, kassör för Vänersborg­savdelning­en DHR (Delaktighe­t Handlingsk­raft Rörelsefri­het), och Thomas Fridén, kommunikat­ör på Vänersborg­s kommun testar liften på Zoey.
Bild: LARS CARLSSON FUNKTIONEL­L. Robert Melby, fastighets­enheten, Ing-marie Lagher Kågerstig, Tomas Lagher, kassör för Vänersborg­savdelning­en DHR (Delaktighe­t Handlingsk­raft Rörelsefri­het), och Thomas Fridén, kommunikat­ör på Vänersborg­s kommun testar liften på Zoey.
 ??  ?? SKA UTBILDAS. Verksamhet­schefen Annika Johansson ser fram mot att hälsa nya ridintress­erade välkomna. Zoey kommer vara en av hästarna som utbildas.
SKA UTBILDAS. Verksamhet­schefen Annika Johansson ser fram mot att hälsa nya ridintress­erade välkomna. Zoey kommer vara en av hästarna som utbildas.
 ??  ?? NÖJD. Ing-marie Lagher Kågerstig, från kommunala rådet för funktionsh­indrade, tyckte att de nya hjälpmedle­n verkade bra och klappade gärna försökshäs­ten Zoey.
NÖJD. Ing-marie Lagher Kågerstig, från kommunala rådet för funktionsh­indrade, tyckte att de nya hjälpmedle­n verkade bra och klappade gärna försökshäs­ten Zoey.
 ??  ?? TRANSPORT. En hiss för rullstolar, som tar dig från markplan upp till rampen, är en av förbättrin­garna som gjorts på Brätte ridskola.
TRANSPORT. En hiss för rullstolar, som tar dig från markplan upp till rampen, är en av förbättrin­garna som gjorts på Brätte ridskola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden