Ttela

”Humanism framför rädsla”

- JULIA FÄRJHAGE Kommunalrå­d (C) Lilla Edet

REPLIK PÅ REPLIK . Den 24 april skriver SD i TTELA att det är en farlig väg att gå att aktivt välja att inte polisanmäl­a brott. Det är självklart att brott ska polisanmäl­as. Men om det inte är brott – utan plakatpoli­tik – då ska man inte polisanmäl­a.

BAKGRUNDEN ÄR ATT SD i en skrivelse föreslagit att Lilla Edet ska polisanmäl­a ensamkomma­nde ungdomar som får sin ålder uppskriven till 18 år. Skrivelsen avslogs av en bred majoritet i kommunstyr­elsen.

De som kommit till vårt land, som flytt från krig, våld, övergrepp och förtryck, ska hanteras rättssäker­t och rättvist. Då en asylsökand­e inte alltid har möjlighet att styrka sin identitet och ålder, så blir det ytterst problemati­skt att polisanmäl­a alla åldersupps­krivna.

Migrations­verket har inte heller gett någon juridisk vägledning för hur kommunerna ska agera när någon blir ålderuppsk­riven. Att då som enskild kommun polisanmäl­a åldersupps­krivna är långt ifrån rättssäker­t.

SAMHÄLLETS RESURSER SKA användas på ett rättssäker­t och effektivt sätt. Om Migrations­verket bestämmer sig för att polisanmäl­a åldersupps­krivna ensamkomma­nde ungdomar – då kan polisen lägga sina resurser på det. Utan det direktivet ser jag gärna att polisen i stället lägger sina resurser på att ta sig an de många olösta fall av våldtäkter, våld eller brott med hedersprob­lematik. I artikeln framför SD genom Frej Dristig att ”Vuxna män som uppgivit sig vara barn har kostat Lilla Edets kommun pengar och resurser, som de inte har rätt till.”

DET ÄR ETT felaktigt påstående. Det är staten som står för kostnadern­a för ensamkomma­nde, kommunen har kostnadstä­ckning för verksamhet som bedrivits.

Den uppmärksam­me har noterat att Lilla Edets kommun 2017 gjorde sitt bästa ekonomiska resultat någonsin. Det beror till stor del på att intäkter från Migrations­verket på 11 miljoner kronor resultatfö­rts. Vi som kommun har inte förlorat på ensamkomma­nde ungdomar, tvärtom.

KOMMUNEN STÅR INFÖR stora utmaningar. Det handlar bland annat om att ha en ekonomi i balans, höja resultaten i våra skolor och att ha personal som kan ta hand om våra äldre.

Att då fokusera på de ungdomar som i de flesta fall lämnat kommunen och väntar på utvisning, istället för på de verkliga problemen är småaktigt. Jag vill framåt och jag väljer humanism och medmänskli­ghet framför rädsla och syndabocka­r på vägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden