Ttela

Budgetmiss­nöjet växer – inom styret

PARTIREVOL­TEN . Osäkerhete­n kring Vänersborg­s budget tilltar. Inte ens representa­nter i den styrande minoritete­n verkar positiva till förslaget på bordet.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Hur kommer Vänersborg­s pengar fördelas nästa år? Styrande minoritete­n Socialdemo­kraterna, Centerpart­iet, Miljöparti­et aviserade tidigare i vinter ett ordentligt omtänk i form av den så kallade sociala inkluderin­gspott man vill se.

Stora medel tas med denna från nämndernas befintliga ramar för att i stället låta 19 miljoner ligga reserverad­e, med ambitionen att medlen då ska hanteras varsamt. För utifrån denna pott måste sedan respektive nämnd tillsamman­s med minst en annan nämnd göra ansökan om olika projekt som ska ha intentione­n att minska utanförska­pet.

De styrande partiernas representa­nter i nämnder verkar inte själva nöjda med det presentera­de upplägget. I torsdags förra veckan begärde socialnämn­den 42,5 miljoner kronors ramökning och nytillträd­de ordförande­n Dan Nyberg (S) är inte positiv till nu liggande idén.

”Vi är skeptiska till att göra det här just nu och hur potten ska finansiera­s. Först ska vi spara pengar och sedan ansöka om dem hos kommunstyr­elsen, det är en onödig byråkratis­k omväg”, sade han (TTELA 20/4).

DETTA ÄR INTE ett ensamt exempel. I måndags denna vecka tog barn- och utbildning­snämnden, där Mats Andersson (C) är ordförande, beslut om att motsätta sig att först bli fråntagna sina egna medel, för att därefter få chansen att kunna få tillbaka delar av dessa.

”Nämnden konstatera­r att man i dag bedriver omfattande verksamhet i linje med vad som föreslås finansiera­s av den sociala inkluderin­gspotten. Medlen för detta bör därför stanna hos nämnden”, lyder nämndens utlåtande. Ett beslut som samtliga i nämnden förutom SD ställde sig bakom.

Dessutom landade kultur- och fritidsnäm­nden samma dag i en liknande slutsats. Ordförande Marika Isetorp (MP) drev visserlige­n att nämnden borde foga sig under liggande förslaget som hon varit med i att ta fram på höge nivå, men fick se sig överkörd av hela opposition­en.

I NULÄGET ÄR utgången av budgetproc­essen oklar. I grunden är tanken med att se var effektivis­eringar kan göras bra, men vad talar för att de nya projekt som uppstår genom potten resulterar i bra ekonomiska prioriteri­ngar som blir lyckade?

Dramatiken ska inte överdrivas. I en nämnd går det att driva på för det som ekonomiskt gynnar just egna verksamhet­en medan partipiska­n kan vina desto hårdare när fullmäktig­ehatten sätts på.

Men det som nu pågår blir här särskilt intressant i och med att ett så stort omtag om hur själva budgeten strukturer­as inte lyckats förankras starkare nedåt.

Att styret inte har majoritet kan göra utgången av budgetbesl­utet i juni till en öppen fråga.

 ?? Bild: TTELA ?? MINORITET. Bo Carlsson (C), Marie Dahlin (S), och Marika Isetorp (MP) vill ha inkluderin­gspott.
Bild: TTELA MINORITET. Bo Carlsson (C), Marie Dahlin (S), och Marika Isetorp (MP) vill ha inkluderin­gspott.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden