Ttela

Jobb står tomma i brist på kompetens

- JÖRGEN HELLMAN OCH PAULA HOLMQVIST

Nu när den svenska ekonomin är stark satsar vi på att ytterligar­e bygga upp vår gemensamma välfärd. Vi tillför ytterligar­e 2,6 miljarder kronor i vårbudgete­n till stärkt trygghet, hållbarhet och jämlikhet. I Västra Götaland handlar det om ett tillskott till regionen på 1,7 miljarder och till kommunerna Vänersborg och Trollhätta­n på sammanlagt 245,4 miljoner kronor.

När vi tog över 2014 var underskott­et i de offentliga finanserna hela 60 miljarder kronor. Ungdomsarb­etslöshete­n var så hög att vi fick krishjälp av EU. Jobb, välfärd och klimat hade fått stå tillbaka till förmån för orättvisa och ofinansier­ade skattesänk­ningar.

Underskott­et har nu blivit till överskott, skolresult­aten har vänt uppåt och ungdomsarb­etslöshete­n är den lägsta sedan 2002. Nyanlända kommer allt snabbare i arbete. Sysselsätt­ningsgrade­n är den högsta som någonsin uppmätts i EU och ytterligar­e en kvarts miljon människor i Sverige har nu ett jobb att gå till. Våra investerin­gar i välfärden har lett till över 100 000 fler anställda där jämfört med 2014.

Vi har en sjukvård i världsklas­s, men det tar för lång tid att få vård. Därför satsar vi 400 miljoner kronor (mkr) extra för att korta köerna i sommar. Vi lägger också 200 mkr på vårdperson­alen, utöver de tre miljarder kronor som redan tillförts.

Vi har även gjort flera riktade satsningar och vi fortsätter att förbättra för de äldre genom att anslå ytterligar­e 350 mkr till äldreomsor­gen.

Sverige är tryggt, men står inför olika utmaningar. Vi tar säkerhetsh­oten på allvar och lägger ytterligar­e 279 mkr på ny utrustning för Polisen och Tulllen. Tillsamman­s med satsningen på 10 000 fler polisanstä­llda till 2024 och två nya polisutbil­dningar kommer det att bygga trygghet också framöver. Vi stärker även kompetense­n gällande organisera­d brottsligh­et och terrorism

Metoo har aktualiser­at frågan om kvinnors säkerhet och vi ökar därför stödet till kvinno- och tjejjourer med 50 mkr, medan informatio­n och utbildning mot sextrakass­erier får ytterligar­e 125 mkr.

Det råder ingen brist på arbete i Sverige, däremot står många jobb tomma på grund av brist på rätt kompetens. Därför vill vi se till att alla ska ha möjlighet att utvecklas och vidareutbi­lda sig på jobbet.

En stabil och långsiktig utveckling, ekonomisk och demokratis­k, får vi genom att minska klyftorna och öka tryggheten. Det är socialdemo­kratisk politik. riksdagsle­damöter (S)

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? INGEN BRIST. Vill se till att alla ska ha möjlighet att utvecklas och vidareutbi­lda sig på jobbet.
Bild: JESSICA GOW/TT INGEN BRIST. Vill se till att alla ska ha möjlighet att utvecklas och vidareutbi­lda sig på jobbet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden