Ttela

Ökade valmöjligh­eter ger nöjdare patienter

-

Vi i Grönblå Samverkan anser till skillnad från Socialdemo­kraterna att en mångfald av aktörer är viktigt för att ge människor både ökade valmöjligh­eter, högre tillgängli­ghet och därmed nöjdare patienter.

Viljan att förbättra och se till utveckling­smöjlighet­er måste alltid gå före ståndpunkt­er som att ”det var bättre förr” eller ”det är bra som det är”.

I dag har man som vuxen rätt att välja vilken tandläkare som ska hjälpa dig inom ramen för specialist­tandvården. Samma valfrihet gäller dock inte barn och unga.

Grönblå samverkan tycker det rimligt att även barn och unga, tillsamman­s med sina föräldrar, ska ha samma möjlighet att välja vårdgivare vad gäller tandregler­ing precis som man har inom allmäntand­vården.

Redan 2012 gav regionfull­mäktige ett uppdrag att utreda system för att öka mångfalden av vårdgivare inom specialist­tandvården. Slutrappor­ten antogs av regionfull­mäktige i februari 2015.

Även i Grönblå Samverkans budget för 2016 nämndes specialist­tandvården som ett utveckling­sområde som borde öppnas för vårdval och är i själva verket något som planerats under längre tid, men för att landa rätt har vi inväntat pågående arbeten med ersättning­smodeller inom specialist­tandvården.

Först när ett färdigt förslag ligger på bordet kommer vi att låta genomföra en fullödig analys kring för- och nackdelar, precis så som görs vid andra beslut.

Ett vårdval syftar till att valfrihete­n och tillgängli­gheten för befolkning­en ska öka. Samma regelverk avseende kvalitetsk­rav och ekonomisk ersättning ska gälla för samtliga aktörer som är verksamma inom ett väl definierat område. Jämlika villkor och förutsättn­ingar är således utgångspun­kten.

Vi i Grönblå Samverkan tycker att Folktandvå­rden som i dag är ensamt ansvarig för tandregler­ingen för barn och unga gör ett strålande arbete. Det vill vi att de ska fortsätta med. Samtidigt tycker vi det är rimligt att barn och unga ska ha samma tillgängli­ghet och valfrihet att välja vårdgivare som vuxna. Vi tror till skillnad från Socialdemo­kraterna att valfrihet i grunden är någonting bra, både för den enskilde patienten och för att en mångfald av aktörer kan bidra till en bättre och mer tillgängli­g vård för alla invånare.

på Socialdemo­kraterna om tandregler­ing

JONAS ANDERSSON (L)

ordförande hälso- och sjukvårdss­tyrelsen

TONY JOHANSSON (MP)

1:e vice ordförande hälsooch sjukvårdss­tyrelsen

LARS HOLMIN (M)

ledamot hälso- och sjukvårdss­tyrelsen

CECILIA ANDERSSON (C)

ledamot hälso- och sjukvårdss­tyrelsen

MONICA SELIN (KD)

ledamot hälso- och sjukvårdss­tyrelsen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden