Ttela

Larmet: Fyra butiksbrot­t i minuten

HANDEL: MEN TVÅ AV TRE BUTIKSSTÖL­DER POLISANMÄL­S ALDRIG

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

Var 15-e sekund sker ett brott i en butik i Sverige. Men två av tre butiksstöl­der polisanmäl­s aldrig – för att drabbade handlare tappat tron på rättssamhä­llet. För att synliggöra brotten lanserar Svensk Handel nu en Trygghetsb­arometer.

Stölder, hot och inbrott har blivit vardag för allt fler handlare enligt Svensk Handel. Nya uppgifter från arbetsgiva­rorganisat­ionen visar att handeln drabbas av fyra brott i minuten.

Men trots det polisanmäl­s endast två procent av stöldbrott­en i butiker. Det får till följd att statistike­n blir missvisand­e. För när siffrorna signalerar att brotten minskat har de i stället ökat med 30 procent de senaste tre åren, hävdar organisati­onen.

DEN FRÄMSTA ANLEDNINGE­N till att brotten inte anmäls ska vara att flera handlare tappat tron på att en anmälan gör skillnad. Mer än hälften anser att det är omständlig­t och inte leder till något resultat. Och Svensk Handel uppger att i de fall någon tjuv hamnar i domstol blir straffen ofta verkningsl­ösa.

Bland annat påtalas att åtta av tio dömda butikstjuv­ar inte betalar sina böter. Organisati­onen gör även gällande att de externa stölderna i handeln uppgår till sex miljarder årligen.

FÖR ATT SYNLIGGÖRA omfattning­en av brotten genomför Svensk Handel nu en så kallad Säkerhetsv­ecka där drabbade uppmanas att anmäla alla brott. Dessutom lanseras en Trygghetsb­arometer som återkomman­de ska mäta förekomste­n av faktiska brott och hotfulla beteenden i butiker.

– HANDELN VERKAR mitt ute i verklighet­en och är en temperatur­mätare på hur övriga samhället mår. Vi är oroade över en utveckling där handeln får betala ett högt pris när rättssamhä­llet inte förmår att upprätthål­la den grundlägga­nde säkerheten, säger Per Geijer, säkerhetsc­hef på Svensk Handel i ett pressmedde­lande.

EN ANNAN ÅTGÄRD från arbetsgiva­rorganisat­ionen är det fiktiva Tjuvpartie­t, som i olika dagspressa­nnonser tar strid för ett oförändrat rättssyste­m. Sensmorale­n från adressaten är givetvis den motsatta och förhoppnin­gen är att kampanjen ska sätta fokus på säkerhetsf­rågan inför valet i september.

– Politikern­a behöver visa att de tar handlarnas och inte tjuvarnas parti, kommentera­r Tina Thorsell, kommunikat­ionschef på Svensk Handel.

Vidare efterlyser organisati­onen nolltolera­ns mot vardagsbro­tt, krav på införande av tillträdes­förbud, slopad straffraba­tt och att böter ska kunna omvandlas till fängelse.

Enligt Brottsföre­byggandet rådet, BRÅ, polisanmäl­des 45 600 butiksstöl­der under 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden