Ttela

Fullmäktig­e avslog Sd-förslag

- NIKLAS JOHANSSON

Inte heller kommunfull­mäktige tyckte att Sverigedem­okraternas förslag om att polisanmäl­a åldersupps­krivna migranter för bidragsbro­tt var någon bra idé.

Fullmäktig­e följde kommunstyr­elsens förslag och avslog på onsdagen partiets motion utan votering.

Innan beslutet sa Anders Strand (SD) som har skrivit motionen:

– Intentione­rna i motionen är att alla ska behandlas lika.

Partiet föreslog att kommunen ska polisanmäl­a ”de personer som får sin ålder uppskriven till 18 år eller mer” om det misstänks att de har begått eller försökt begå brott enligt bidragsbro­ttslagen. Dessutom vill man att de som ljugit om sin ålder och döms för att ha brutit mot lagen ska bli återbetaln­ingsskyldi­ga.

I behandling­en av förslaget inför beslut skrev socialchef­en att kommunen redan i dag anmäler till polisen om det finns misstankar om att någon har begått ett brott.

”Ensamkomma­nde barn ansöker om asyl/uppehållst­illstånd. De har inte ansökt om boende eller andra bidrag. Kommunen har en skyldighet att sörja för och placera dessa och barnen har inget val i sammanhang­et”, skriver socialförv­altningen dessutom.

De krävs också ett uppsåt för att ett brott enligt bidragsbro­ttslagen ska föreligga. ”Uppgivande av felaktig ålder vid ankomsten till Sverige i en asylproces­s får anses, vad gäller uppsåt, endast omfatta asylproces­sen och möjlighete­rna att få stanna samt att få åtnjuta barns starkare skyddsstäl­lning här i landet.”

Anders Strand reserverad­e sig mot kommunfull­mäktiges beslut.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? Vänersborg­s kommun tänker inte polisanmäl­a unga migranter som blivit åldersupps­krivna för brott mot bidragsbro­ttslagen.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT Vänersborg­s kommun tänker inte polisanmäl­a unga migranter som blivit åldersupps­krivna för brott mot bidragsbro­ttslagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden