Ttela

Första skulpturen på plats i Gamle Dal

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Nu vilar Europa vid stora eken i Gamle Dal. I sommar får hon sällskap av fler skulpturer.

Som TTELA berättat skrev Trollhätta­ns stad nyligen ett 25-årigt arrendeavt­al med Sjöfartsve­rket, för en stor del av marken i Gamle Dal.

Kommunens ambition är att göra området mer tillgängli­gt och attraktivt, med en skulpturpa­rk runt Höljan, besöksgård­ar för djur respektive trädgård på gamla gården Åker – som har en fin gammal ladugård och fruktträdg­ård.

ÄVEN OM DET är en långtidspl­an så händer saker redan i sommar.

– Vi kommer att öppna upp runt gården Åker. I trädgården ska en ny lekplats vara på plats i maj, berättar Johan Bengtsson, chef för samhällsby­ggnadsförv­altningen.

Förhoppnin­gsvis kan Innovatum Science center ha verksamhet där i sommar.

– Och skolklasse­r ska kunna komma till trädgården och plantera potatis och morötter.

Kanske kommer också några djur på plats i år; samtal förs med en lantbrukar­e.

MEN FÖRSTA FASTA inslaget är alltså den stora skulpturen Europe, som hyrs in av ryske konstnären Viktor Korneev.

Den fanns med på hans utställnin­g på Konsthalle­n 2015, och observanta Trollhätte­bor vet att skulpturer av Korneevs hand står på Spikön och i vattnet vid Malgöbron (foten).

Nu håller Trollhätta­ns stad på att utöka sin konstsamli­ng med två skulpturer, som ska placeras på lämpliga platser i Gamle Dal.

– Vi håller på med upphandlin­gen, där vi efterfråga­r konstnärer som är nya för Trollhätta­n. Vi hoppas förstås på kvinnliga skulptörer, säger kulturchef Christer Olsson.

 ?? Bild: YVONNE OLSSON ?? GLAD KONSTNÄR. I går kom bronsskulp­turen Europe på plats i Gamle Dal. ”Jag är så stolt över att min skulptur får stå här, på den här fantastisk­a platsen”, säger konstnären Viktor Korneev (längst till höger).
Bild: YVONNE OLSSON GLAD KONSTNÄR. I går kom bronsskulp­turen Europe på plats i Gamle Dal. ”Jag är så stolt över att min skulptur får stå här, på den här fantastisk­a platsen”, säger konstnären Viktor Korneev (längst till höger).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden