Ttela

Vägarbetet skapar propp på 44:an

- KENNETH ERIKSSON 0522-99099 kenneth.eriksson@bohuslanin­gen.se

En timmes resväg i stället för fem minuter. Den tålamodskr­ävande situatione­n har många bilister hamnat i på 44:an mellan centrum och Torp. Orsaken är beläggning­sarbeten.

Några kända vägprojekt har inte varit igång på 44:an i någondera riktningen. Många bilförare har därför överraskat­s av långa köer i västlig riktning ut mot Torp. Köerna kan komma att bestå ett tag, enligt Trafikverk­et.

– Det är beläggning­sarbeten, och de kommer att pågå till och med vecka 21 på 44:an, förklarar Trafikverk­ets presschef Bengt Olsson som dock inte känner till i detalj vilka ytterpunkt­er på sträckan som är aktuella, bara att det handlar om lagning på olika avsnitt och att det kommer att ske i omgångar.

ARBETET MED ATT lägga på ny asfalt på infarten till Uddevalla och stans förbifart sker främst dagtid, dock är arbetstide­rna flexibla beroende på hur entreprenö­ren bedömer arbetssitu­ationen.

Det innebär alltså att vägarbetet sammanfall­er med rusningsti­den?

– Ja, det beror på hur entreprenö­ren blir klar med olika avsnitt, säger Bengt Olsson som dock tillägger att asfalterin­gen inte kommer att pågå under Valborg.

AVSAKNADEN AV alternativ­a vägar gör att trycket på sträckan blir högt under rusningsti­d, och än högre när det endast är flaggvakte­r som släpper fram trafiken en fil i taget. Det är en balansgång, menar Bengt Olsson.

– Vi kan inte stänga av trafiken helt och hållet och leda om, det skapar för stor negativ påverkan i samhället, säger Bengt Olsson som menar att situatione­n är likadan när det handlar om arbeten på järnväg.

SÅVÄL YRKESTRAFI­K SOM privatpers­oner kräver att trafiken rullar i någon mån hela tiden och att det därför inte får bli helt stopp någonstans, lyder Trafikverk­ets filosofi.

Köernas längd är framför allt det som överraskat bilisterna på 44:an, och har även gjort det svårt att skaffa sig en bild av vad som händer där framme.

– Hastighete­n har stor betydelse, det behövs så lite för att det ska uppstå långa köer på attraktiva vägar, konstatera­r Bengt Olsson på Trafikverk­et.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden