Ttela

Kampanj viktig när sjukdomar fallit i glömska

- TINA REMIUS STRÖMBERG TT

Trots att majoritete­n av alla barn i Sverige vaccineras krävs fortsatta informatio­nskampanje­r. – Vi kan inte ta för givet att kommande generation förstår allvaret i de sjukdomar vi vaccineras mot, säger Tiia Lepp vid Folkhälsom­yndigheten.

I Sverige är vaccinatio­nsgraden hög, 97 procent av alla tvååringar har tagit sina vaccin enligt det allmänna vaccinatio­nsprogramm­et. Men det var relativt länge sedan som ett större antal allvarligt insjuknade eller dog av sjukdomar som kikhosta och röda hund. För att påminna kommande generation­er om nyttan med vaccinet satsar Folkhälsom­yndigheten på en informatio­nskampanj under kommande vecka, i samklang med andra länder runt om i Europa.

– Det är inte alla som känner till och förstår hur allvarliga de sjukdomar som man vaccinerar emot är. Man kan inte ta för givet att alla förstår varför man måste göra det, säger Tiia Lepp, epidemiolo­g vid Folkhälsom­yndigheten.

ATT NÅ HUNDRA procent är ett teoretiskt mål men i praktiken inte möjligt.

– Alla barn kan inte vaccineras och en del av tvååringar som inte fått alla sina vaccinatio­ner får det senare så den siffran går upp sedan, säger Tiia Lepp.

Enligt henne är det dessutom svårt att nå fram till de små grupper i samhället som ställer sig skeptiska till vaccinatio­ner, som exempelvis antroposof­erna i Järna i Södertälje. Samtidigt utgör vaccinatio­nsskeptike­rna en sådan liten grupp att de inte utgör en smittrisk i sig.

– De som har filosofisk­a grunder, där finns det inte mycket att göra. De tar del av info och vet väl vad sjukdomarn­a är men har ett annat sätt att se på saken.

TILL VARDAGS ÄR det barnavårdc­entralerna som tar ett stort ansvar att informera föräldrar som har funderinga­r kring barnens vaccinatio­ner. Att vaccinatio­nsgraden är hög är enligt Lepp en direkt avspegling av att förtroende­t för barnavårds­centralern­as personal är hög.

– Hela vaccinatio­nsprogramm­et bygger på BVC:S kontakt med familjer. Det är de som gör hela jobbet. * Mellan den 23 och 29 april pågår den europeiska vaccinatio­nsveckan. * WHO står bakom initiative­t för att öka medvetenhe­ten om hur stor betydelse vaccinatio­ner har för hälsan. * I Sverige erbjuds alla barn vaccinatio­ner enligt det allmänna vaccinatio­nsprogramm­et där vaccin mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio, hib, pneumokock­er, mässling, påssjuka, röda hund och HPV ingår.

 ?? Bild: BERTIL ERICSON ?? TA SPRUTA. Mellan den 23 och 29 april pågår den europeiska vaccinatio­nsveckan.
Bild: BERTIL ERICSON TA SPRUTA. Mellan den 23 och 29 april pågår den europeiska vaccinatio­nsveckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden