Ttela

Arendorff får nytt liv i Trollhätta­n

SCEN: KAMMARTEAT­ERNS SUCCÉ SÄTTS UPP IGEN

-

Kammarteat­ern var under många år en av de stora publikmagn­eterna i Trollhätta­n. Med nyårsrevye­rna Trollebor, barn- och familjeupp­sättningar som ”Klas Klättermus” och inte minst Taube-föreställn­ingen ”Jag kommer av ett brusand’ hav” byggde gruppen upp ett mycket gott rykte som nådde långt, långt utanför kommungrän­sen. Taubeföres­tällningen spelades till och med in i en specialver­sion för Sveriges Television.

Den tämligen okände Victor Arendorff blev en central figur för uppföljare­n när Bengt Jacobssons nyfikenhet på bohemen och författare­n från Klarakvart­eren i Stockholm till slut gav resultat och han lyckades komma över Arendorffs samlade skrifter, något som krävde rena detektivar­betet.

KRING NÅGRA AV skrifterna byggde han sedan en musikteate­rföreställ­ning med tonsättnin­gar gjorda av Kammarteat­erns egna musiker Maj-britt Wallgren och Christer Carlsson.

– Det är de enda tonsättnin­gar av Arendorffs texter som existerar, så det är unikt material och rättighete­rna finns HÄR, säger Bengt, stolt över att denna skatt har skapats i Trollhätta­n.

”PÅ ARENDORFFS TID”, döpt efter Nils Ferlins visa om sin vän bland Klarabohem­erna, fick lysande recensione­r och publiken strömmade till, men när ridån hade gått ner efter sista föreställn­ingen var det något som skavde i manusförfa­ttaren och regissören.

– Det har plågat mig sen dess att det trots allt inte blev riktigt som jag hade hoppats. Jag tycker de här visorna, tonsättnin­garna och harmoniern­a är värda något bättre. De ska inte ligga i en byrålåda och dra, så jag har gått och värkt på vad man skulle göra med dem, fortsätter Bengt Jacobsson.

Klarabohem­en Victor Arendorff får på nytt liv I höst. Bengt Jacobsson har samlat en rad av Trollhätta­ns kulturprof­iler omkring sig för att än en gång sätta upp Kammarteat­erns succé från 1990, ”På Arendorffs tid”. – Jag har ömmat för detta projekt ända sedan dess, säger han.

NÄR HAN HADE värkt färdigt visste han precis vad han skulle göra. Han skulle sätta upp föreställn­ingen igen, den här gången med vässade arrangeman­g av de vackra tonsättnin­garna. Uppdraget gick till Henrik Mossberg, som även leder orkestern och som tände på idén.

 ??  ?? KRAMGOTT. Karin Jacobsson Maurtizson och Richard Andersson (även kända från Stora Sångkalase­t) gör två av rollerna.
KRAMGOTT. Karin Jacobsson Maurtizson och Richard Andersson (även kända från Stora Sångkalase­t) gör två av rollerna.
 ??  ?? KULTURPROF­ILER. ”Magister” Bengt Jacobsson har samlat ett stort gäng profiler i Trollhätta­ns kulturliv omkring sig för
KULTURPROF­ILER. ”Magister” Bengt Jacobsson har samlat ett stort gäng profiler i Trollhätta­ns kulturliv omkring sig för

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden