Ttela

Lagerbäck – Sveriges dolda Tysklandss­cout

FOTBOLL: NORGES FÖRBUNDSKA­PTENEN HJÄLPER SITT GAMLA LAND

- DAVID HJORTER/TT

När Janne Andersson tog över som förbundska­pten för herrlandsl­aget i fotboll i augusti 2016 så fanns Lars Lagerbäck med som rådgivare. Som Norges förbundska­pten har Lagerbäck nu spelat en viss roll i Sveriges scoutingar­bete inför Vm-gruppspele­t i Ryssland där Tyskland väntar på midsommard­agen.

NORGE FÖRLORADE MED 0–6 mot det regerande världsmäst­arlaget i Vm-kvalmatche­n i Stuttgart i september. Lagerbäck – förbundska­pten för Sverige 1998–2009 – har delat med sig av sina upplevelse­r till den nuvarande svenska landslagsl­edningen. * 26–27 april: Landslagsl­edningen träffar Vm-scouterna Lars Jacobsson (Sydkorea), Roger Sandberg (Tyskland) och Tom Prahl (Mexiko).

Vm-truppen på 23 spelare presentera­s på Lidingö.

Truppen samlas * * 28 maj–1 juni: Förläger hålls * 2 juni: Landskamp, Sverige–danmark, Solna. * 5–10 juni: Andra delen av förlägret i Stockholm. * 9 juni: Landskamp, Sverige–peru, Göteborg.

– Vi tömde honom på vilka intryck han hade av tyskarna. Det handlar hela tiden om att söka kunskap och söka informatio­n. Det är inget som kommer att landa hos mig utan vidare, säger assisteran­de förbundska­pten Peter Wettergren. Kommer Lagerbäck vara med mer inför VM?

– Nej, Lasse är inte med överhuvudt­aget. Det var mer som att han och jag är goda vänner. Han är en av dem som mött Tyskland senast i en tävlingsma­tch. Då kände jag att ”tjänstefel om jag inte lyssnar med Lasse vad han har att säga”, mer än så var det inte. Det är viktigt ändå att träffa de personer som kan lite om de motståndar­e som kommer. * 12 juni: Sverige åker till Vm-basen Gelendzjik i Ryssland. * 16 juni: Landslaget åker från Gelendzjik till Nizjnij Novgorod. * VM i Ryssland avgörs 14 juni–15 juli. Sveriges gruppspels­matcher: * 18 juni: Sverige–sydkorea, Nizjnij Novgorod.

Vad Lagerbäck sagt berättar inte Wettergren. Men under torsdagen och fredagen kommer de svenska förbundska­ptenerna, målvaktstr­änaren Maths Elfvendal och det analytiska teamet med Paul Balsom och Christoffe­r Bernspång i spetsen att få en gedigen rapport.

Om knappt två månader väntar världsmäst­aren Tyskland i fotbolls-vm. I förberedel­serna har Sverige tagit hjälp av Norges förbundska­pten Lars Lagerbäck. – Tjänstefel om jag inte lyssnar med Lasse vad han har att säga, säger assisteran­de förbundska­pten Peter Wettergren.

SVERIGES MER ÖRONMÄRKTA Vmscouter Lars Jacobsson (Sydkorea), Roger Sandberg (Tyskland) och Tom Prahl (Mexiko) ska ha en dragning på Svenska fotbollför­bundets kansli i Solna utanför Stockholm.

– Vi ska gå igenom motståndar­na rejält, i detalj. Hittills har vi tittat på dem var för sig, nu är det scouterna som ska avlägga en rapport. Det ska bli intressant att höra vilka intryck de har fått, säger Peter Wettergren. Hur viktig är rapporten?

– Vi vill ju göra ett noggrant jobb i det vi presentera­r för spelarna. Det ligger också lite till grund för vilken taktisk ingång vi ska ha i de olika matcherna. Så den är viktig, men sedan är det vi själva som gör det viktiga.

”Vi tömde honom på vilka intryck han hade av tyskarna.” PETER WETTERGREN assisteran­de förbundska­pten

i Båstad.

* 23 juni: Tyskland–sverige, Sotji. * 27 juni: Mexiko–sverige, Jekaterinb­urg. * Går landslaget vidare från gruppen väntar åttondelsf­inal i antingen S:t Petersburg (gruppetta) den 3 juli eller i Samara (grupptvåa) den 2 juli.

 ?? Bild: TERJE PEDERSEN/TT/ARKIV ?? SVENSK-NORSK. Norges svenske förbundska­pten, Lars Lagerbäck, har hjälpt till i förberedel­erna inför Tysklandsm­atchen.
Bild: TERJE PEDERSEN/TT/ARKIV SVENSK-NORSK. Norges svenske förbundska­pten, Lars Lagerbäck, har hjälpt till i förberedel­erna inför Tysklandsm­atchen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden