Ttela

Klappat och klart för start i Tiomila

- LARS HOGEDAL

Precis 1 000 lag är anmälda till årets 10-mila i de tre klasserna: herrar, damer och ungdom. Sammantage­t deltar omkring 7 000 löpare. Tävlingen avgörs strax norr om Nynäshamn i ett område med mycket orörd skog. Det är stora nivåskilln­ader med detaljrika höjdpartie­r.

– Speciellt med terrängen är att den bitvis är väldigt utmanande och bitvis väldigt lätt. Det gör att det kan vara en utmaning att få till bra långsträck­or, men jag tycker att vi har lyckats ganska bra, säger banläggare­n Magnus Falkenströ­m.

Trollhätta­ns SOK ställer upp med ett herr-, ett damoch två ungdomslag. Även OK Gipen från Lilla Edet deltar i herrklasse­n som har tio sträckor.

TSOK:S herrar kom förra året på 150:e plats och har kapacitet att komma bland de 100 bästa av de 330 deltagande lagen. Förstaårsj­unioren Linus Kristianss­on springer den viktiga startsträc­kan på 12,1 km.

Damlaget blev 63:a och har inför årets tävling ett jämnt och starkt lag. Dock saknar TSOK sitt bästa kort, Elvira Björklund (studerar i USA).

FÖRRA ÅRET GJORDE TSOK:S ungdomslag en mycket stark insats och blev nia. Tre av löparna har fallit för åldersstre­cket och bara Moa Eriksson finns kvar i årets lag. Hennes nya lagkamrate­r är Hugo Mandinger samt syskonen Alva och Arvid Björk. Det är ett riktigt slagkrafti­gt lag som definitivt kan räknas in bland toppfavori­terna i det 338 lag stora startfälte­t.

Förra året vann IFK Göteborgs herrar 10-mila som avgjordes i Partille. Laget är även i år storfavori­t.

I damklassen med fem sträckor vann Stora Tuna IK.

DE LOVANDE JUNIORERNA Elias Bäcklund Ekvall och Viktor Wassén har inför året lämnat sina moderklubb­ar Trollhätta­ns SOK respektive Vänersborg­s SK. Flyttlasse­t har gått till Norge och storklubbe­n Haldens SK. En förening som under många år varit en av världens mest framgångsr­ika och samlat många topplöpare.

Konkurrens­en är stenhård för att komma med i stafettlag­en. Inför 10-mila var det nära för Elias. Han blev uttagen som förste reserv och är det så att ingen lämnar återbud får han i stället springa den långa nattsträck­an i andralaget.

För Viktors del blir det sträcka två i andralaget. Åby

”Terrängen är bitvis väldigt utmanande och bitvis väldigt lätt” MAGNUS FALKENSTRÖ­M,

banläggare i Tiomila

 ?? Bild: LARS HOGEDAL ?? SPRINGER LÅNGT. Malin Kristianss­on springer den tredje och längsta damsträcka­n på 10,9 km för Trollhätta­ns SOK. Malin var förra året med i ungdomslag­et som kom nia.
Bild: LARS HOGEDAL SPRINGER LÅNGT. Malin Kristianss­on springer den tredje och längsta damsträcka­n på 10,9 km för Trollhätta­ns SOK. Malin var förra året med i ungdomslag­et som kom nia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden