Ttela

Gör dig redo för balkongens högsäsong

- MARIA SOXBO/TT

Att utnyttja balkongen på bästa sätt kan vara en utmaning. Inrednings­konsulten Johanna Hulander berättar vad man ska tänka på.

De höga vita hyreshusen vid Gärdet i Stockholm ritades av den finska formgivare­n Alvar Aalto på 1960-talet. Balkongern­a ligger infällda i husfasaden och från Johanna Hulanders lägenhet på sjätte våningen är utsikten slående.

– Men det visar sig att en balkong så högt upp, vid det öppna Gärdet, blir rätt blåsig, säger Johanna Hulander med ett skratt.

Familjen valde därför att glasa in balkongen för några år sedan. Nu har de sex kvadratmet­erna blivit det extra rum Johanna drömde om. Trots den långa, kalla vintern hänger det redan röda tomater på plantorna och påskrisets vinbärskvi­star, som planterade­s om när högtiden var över, frodas.

– Det kan bli riktigt varmt här när solen ligger på, det blir som ett växthus. Nu på våren är det dock kallt på nätterna, så än så länge lyfter vi in ömtåliga växter. Vi funderar på att ordna någon form av värmekälla här ute för att förlänga säsongen, men vi har inte riktigt bestämt oss än.

JOHANNA HULANDER ARBETAR som inrednings­konsult för företag, och hjälper bland annat fastighets­bolag som satsar på nyprodukti­on med beslut om materialva­l och detaljer. Dessutom bloggar och poddar hon om inredning och trender, så att se balkongen som ett extra rum att inreda har alltid varit en självklarh­et.

– Vi visste direkt att vi ville ha en plats att ta det lugnt på. Barnen ska kunna ligga här ute och läsa, och det ska finnas någonstans att sätta sig med en kopp kaffe. Sedan ville jag också ha plats för odling. Däremot behövde vi ingen matplats här ute. Vi som barnfamilj skulle nog störa grannarna om vi åt alla våra måltider på balkongen.

ATT UTGÅ FRÅN sina egna behov är A och O för att skapa ett lyckat balkongliv, menar Johanna. Har man inte tänkt äta på balkongen behövs inget matbord, har man inte tänkt odla behövs ingen odlingsbän­k, och om man främst har tänkt sova middag kan man faktiskt ställa ut en säng – som en av Johannas grannar har gjort.

– Inred balkongen så att den känns mysig. Det låter självklart, men om man inte gör det så dröjer det inte länge förrän balkongen förvandlas till ett förråd för allt från skidor till återvinnin­g. Har man däremot skapat ett fint rum är man mycket mer motiverad att hålla ordning.

Att Johanna Hulanders balkong tillhör en odlare råder det inga tvivel om. Här finns en arbetsyta för att plantera om, gott om gröna växter i olika storlekar och förvarings­plats för allt från krukor och fröer till jordsorter och redskap.

– Bor man i en liten lägenhet kan man förstås behöva förvara saker på balkongen, men då tycker jag att man ska se till att organisera så att man kan utnyttja balkongen till annat också. Jag gillar att ha lådor som jag stuvar undan under de övriga möblerna. Då får jag plats med mycket utan att det känns trångt.

PÅ JOHANNAS LÅNGSMALA balkong finns en låg sittbänk med förvarings­lådor under, ett nätt odlingsbor­d med hylla för förvaring och ett blombord för balkonglåd­orna som försvann efter inglasning­en.

– Det var avkoppling jag ville åt när jag inredde. För mig är det avkoppland­e att pyssla med växterna, och jag ville också skapa en känsla av lugn här ute.

Längst in i ena hörnet står en tvåsitssof­fa i metall. Den går att dela upp i två fåtöljer för en mer social möblering. Johanna Hulander tipsar om att satsa på flexibla möbler så att man inte är låst vid funktioner och möblering. Själv har hon valt att ha många små möbler, hellre än några få stora. Då blir det lätt att flytta omkring allt vid behov. Med hjälp av smarta knep, som att lägga klinkerpla­ttor på ojämna underlag och över stag, har hon ordnat extra hyllor och plana ytor för kaffekoppe­n.

– Klinkerpla­ttorna blev över efter hallrenove­ringen och är perfekta här ute, berättar Johanna.

MED KUDDAR, MATTA och plädar blir balkongen mer ”inredd”, och ett litet bord framför soffan ger plats för bok och kaffekopp. Hon odlar både nyttoväxte­r, som grönsaker och kryddor, och växter som enbart är dekorativa. Ett möbeltips är att våga välja annat än typiska balkongmöb­ler när man inreder sitt uterum.

– Visst, är balkongen inte inglasad måste man ha möbler som tål väder och vind, men det går att måla om möbler med färg som gör dem tåligare. Jag försöker tänka att allt jag ställer här ute ska vara fint nog att kunna stå inne i lägenheten också, oavsett om det är tillverkat för utebruk eller ej.

När det gäller trender har Johanna Hulander koll tack vare sitt jobb, men den egna balkongen uppdateras varsamt.

– För mig är det viktigare att det blir ett rum som passar oss och huset än att det känns trendigt. Vill man följa trender skulle jag tipsa om att först hitta möbler som fungerar över tid och sedan lägga till eller förändra små detaljer när trenderna ändras.

Nu ser Johanna fram emot att även nätterna ska bli varma, så att växterna kan stanna ute permanent. Sedan väntar en lång, härlig balkongsäs­ong uppe på sjätte våningen.

”Är balkongen inte inglasad måste man ha möbler som tål väder och vind, men det går att måla om möbler med färg som gör dem tåligare.”

JOHANNA HULANDER

 ??  ?? ODLING FÖR ALLA. Ett litet miniväxthu­s rymmer dotterns odlingspro­jekt, och är dessutom dekorativt att titta på
ODLING FÖR ALLA. Ett litet miniväxthu­s rymmer dotterns odlingspro­jekt, och är dessutom dekorativt att titta på
 ??  ?? SKYDDAD. Johanna Hulanders balkong är infälld i fasaden vilket gör att hon
SKYDDAD. Johanna Hulanders balkong är infälld i fasaden vilket gör att hon

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden