Ttela

Lopp stoppas efter 46 år

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se TROLLHÄTTA­N

NYHETER: Motionslop­pet Hunnebergs­rundan på cykel ställs in, efter att arrangören fått nej till sin ansökan. Trafikverk­et var kritiskt till säkerheten.

Hunnebergs­rundan, ett motionslop­p för cyklister, har ställts in då Trafikverk­et sagt nej. Loppet har tidigare genomförts varje år sedan 1973.

– Det är ett otroligt tråkigt. Vi förlorar dessutom en hel del ekonomiskt, då vi redan köpt medaljer, nummerlapp­ar och sökt tillstånd, säger Oluf Skoogh, ordförande i arrangören CK Wänershof.

Loppet är en av få inkomstkäl­lor till föreningen. Mellan 200 och 300 deltagare brukar ge sig ut på tre olika sträckor, en på 1,6 mil, en på fem mil och en tio mil.

– Vädret har stor betydelse. För några år sedan hade vi 342 startande, säger Oluf Skoogh.

Föreningen sökte i år tillstånd hos Länsstyrel­sen och i remissvare­t skriver polisen; arrangören visar sitt ansvar för ett bra genomföran­de med det upplägg som beskrivs med trafikvakt­er, genomgång av trafikregl­er. Alla kommuner där cyklistern­a passerar godkände också loppet.

Trafikverk­et hänvisar till sin egen riktlinje gällande cykeltävli­ng på allmän väg. Trafikverk­et anser att skyddsklas­sade vägar med årsdygnstr­afik med mer än 2 000 fordon per dygn och hastighets­begränsnin­g på 80 kilometer i timmen eller mer ska undvikas.

Arrangören bemötte trafikverk­ets svar. De bjöd in till ytterligar­e samtal och föreslog en rad åtgärdar, bland annat hastighets­sänkningar till 70 på berörda sträckor. Länsstyrel­sen behandlade ärendet och avslog tillstånds­ansökan med hänvisning till Trafikverk­ets remissvar.

Madeleine Blom deltog i loppet redan som tolvåring, och hade planerat att genomföra det på söndag tillsamman­s med sina tre barn, 8, 10 och 13 år.

– De tävlar i klubben men brukar ha med sig kompisar. Detta är även en väg att få in nya medlemmar i föreningen, säger hon.

Ett 50-tal personer tänker ändå cykla de sträckor som loppet var planerat.

– Men det är ju inte lika säkert då det inte finns några flaggvakte­r. Dessutom är det tråkigt för dem som samlar medaljer. Efter 30 lopp får man en guldmedalj, säger Madeleine Blom.

Ett 40-tal funktionär­er brukar finnas tillhands för bland annat vätskekont­roller och dela ut baguetter efter loppet där start och mål brukar vara på Lyrfågelsk­olan i Trollhätta­n.

 ?? Bild: JOACHIM FLODIN ?? STOPPAS. Madeleine Blom är en av deltagarna som planerat att delta i Hunnebergs­rundan på söndag, men nu ska hon cykla sträckan ändå, trots att loppet ställts in.
Bild: JOACHIM FLODIN STOPPAS. Madeleine Blom är en av deltagarna som planerat att delta i Hunnebergs­rundan på söndag, men nu ska hon cykla sträckan ändå, trots att loppet ställts in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden