Ttela

Självköran­de bilen är nu en revolution

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

TEKNIKFRAM­STEG . När tekniken sprids måste vi kunna lita på att den fungerar.

I början av mars lämnades utredninge­n “Vägen till självköran­de fordon” över till infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S). Utredninge­n har gjorts av Jonas Bjelfvenst­am, generaldir­ektör på Transports­tyrelsen, och är mycket grundlig.

MILJÖMINIS­TER KAROLINA SKOG (MP) verkar dock inte imponerad. I Expressen (21/3) slår hon fast att förväntnin­garna på självköran­de fordon är överdrivna. “Att kunna titta på film när man kör bil i all ära, men för det har vi redan tåg”, säger hon till tidningen.

Med all respekt för tåget verkar miljöminis­tern ha missat poängen. På sikt finns det enormt mycket att vinna på att självköran­de fordon tar över ratten på vägarna.

DE ENSKILDA OLYCKORNA till trots är säkerheten det främsta argumentet. Datorer kör mer förutsägba­rt och kan reagera snabbare på en oväntad händelse. När fordonen dessutom kommunicer­ar med varandra kan risken för olyckor minimeras.

På längre sikt kommer tekniken att förändra hela städer. Bilköer försvinner, vilket krymper pendlingst­iderna. Sannolikt minskar både antalet bilar och det privata ägandet av dem i takt med att priset på transportt­jänster sjunker.

Det blir mindre attraktivt att äga en bil som står stilla 95 procent av tiden, och mer attraktivt att dela med andra, antingen genom taxitjänst­er eller genom olika typer av bilpooler.

De få fordon som ändå finns kvar i städerna behöver betydligt färre parkerings­platser och inga p-hus, vilket gör att ytorna kan nyttjas till annat. Städerna blir tätare, tystare och säkrare för människor.

Om den här utveckling­en tar 15 eller 50 år att fullborda är omöjligt att säga. Nu krävs att alla delar av offentligh­eten tar till sig och planerar för den här förändring­en. Hur klarar vi omställnin­gen för de tusentals lastbilsch­aufförer som kommer att bli arbetslösa? Hur påverkas de kommande decenniern­as infrastruk­turinveste­ringar?

DET FINNS INGEN anledning att rycka på axlarna inför farorna med självköran­de fordon, särskilt nu när tekniken fortfarand­e utvecklas.

Men det är ännu dummare att reducera en genomgripa­nde förändring av transports­ystemet till en fråga om att folk vill titta på film i bilen.

De självköran­de fordonen är en kommande revolution. Bejaka den istället för att avfärda den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden