Ttela

Valårssvek­et gör sprickan tydligare

ALLIANSEN. Centerpart­iets ja till amnesti sätter en redan stor alliansspr­icka under lupp. Kommer partierna tillsamman­s lyckas uppbåda trovärdigh­et inom migration?

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

I veckan kom till slut beskedet. Centerpart­iets Annie Lööf meddelade under tisdagen att partiet, trots allt, stödjer regeringen­s omtalade förslag om viss amnesti för ensamkomma­nde.

En ny chans att söka uppehållst­illstånd erbjuds nu omkring 9 000 unga då regeringen tillsamman­s med Centerpart­iet och Vänsterpar­tiet uppnår majoritet i riksdagen. Som denna ledarsida tidigare (26/3) tagit upp håller idén inte måttet vare sig i sak eller juridiskt. Kraven på att göra identitet och ålder sannolik sänks och signalen blir att det lönar sig att hålla sig undan från avvisnings­beslut nu och framöver.

Lagrådet granskar lagförslag utifrån hur de förhåller sig till grundlag, rättssäker­het och rättsordni­ng. ”Gränsen har nåtts för vad som är acceptabel­t i fråga om hur lagstiftni­ng kan utformas” stod, bland annat, att läsa i detta fall.

Lööf är själv juristutbi­ldad och konstatera­de i veckan att förslaget visserlige­n inte är särskilt bra.

”Vi gör det för att de medmänskli­ga konsekvens­erna kommer att bli alldeles för stora om vi stoppar det här förslaget”, försökte hon motivera den allt annat än glasklara inställnin­gen (SVT 24/4).

Som om varje steg mot öppnare gränser alltså har ett egenvärde för partiet, oavsett hur undermålig lagtexten är eller hur bisarra signalerna blir.

EN RELEVANT KNÄCKFRÅGA gäller hur frågan påverkar Alliansen inför valet. I en mätning från Som-institutet som släpptes i veckan var ”Invandring/integratio­n” rentav väljarnas viktigaste fråga.

I det ljuset sätter C-beskedet fingret på, om än inte i sig skapar, en alliansspr­icka som lär skapa osäkerhet för väljarna.

Moderatern­a har positioner­at sig hårdast, Centerpart­iet mjukast – medan Liberalern­a och Kristdemok­raterna försökt hitta mellanposi­tioner inom migrations­politiken. Det är naturligt för alla fyra att talepunkts­mässigt tala om att man har förhandlat fram samförstån­d förut. Till viss del stämmer det, i skarpt läge får alla ge och ta.

Ändå blir situatione­n nu stel. Pressen på gemensam tydlighet som nu blottar sprickan är självförvå­llad, man går till skillnad från övriga svenska partier till val gemensamt.

LINJEN FRÅN ALLIANSEN är att göra upp blockövers­kridande efter valet och det är troligt att något i den stilen också blir utgången med tiden.

Frågan om en eventuell blivande alliansreg­ering och migrations­hållning bör dock inte avfärdas som löjligt teoretisk.

Även om förslag antas i brett samförstån­d parlamenta­riskt behöver en regering ha en egen inställnin­g i stora samhällsfr­ågor. Skulle Centerpart­iet till exempel gå med på en moderat migrations­minister?

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY ?? ALLIANS? Annie Lööf (C) blottlägge­r gärna den åtskiljand­e synen på migration.
Bild: HENRIK MONTGOMERY ALLIANS? Annie Lööf (C) blottlägge­r gärna den åtskiljand­e synen på migration.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden