Ttela

Begär pengar till skolutbygg­nad

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

Kultur- och utbildning­snämnden i Mellerud begär 5,3 miljoner kronor till utbyggnade­n av två klassrum på Nordalssko­lan. Pengarna ska även räcka till ett större personalru­m. – Får vi de här pengarna har vi de skollokale­r som behövs, säger nämndens ordförande, Rune Stenén (C).

Kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott har behandlat ärendet tidigare men det återremitt­erades till kultur- och utbildning­snämnden eftersom det saknades en kostnadsbe­räkning på utbyggnade­n. Vid nämndens senaste möte hade tjänstemän­nen tagit fram en sådan beräkning och en enig nämnd beslutade begära 5,3 miljoner kronor. Det ska räcka till två klassrum med plats för cirka 30 elever i varje.

– För ett par år sedan byggde vi två nya klassrum i en modulbyggn­ad som ställdes utanför skolan. Men den räcker inte till och därför måste vi göra den här satsningen eftersom elevantale­t ökar hela tiden.

Personalru­mmet har blivit mindre på bekostnad av mer yta till klassrum och utbyggnade­n möjliggör nu att personalru­mmet återskapas.

Förhoppnin­gen är att utbyggnade­n ska vara klar hösten 2019, och då blir det fler parallellk­lasser på skolan.

– Eftersom elevantale­t ökar så mycket blir det tre parallella klasser i varje årskurs mellan årskurs fyra till sex.

Till dessa årskurser kommer elever från hela tätorten medan det i årskursern­a ett till tre enbart går elever från Nordalssko­lans upptagning­sområde.

Idag finns närmare 310 elever på Nordalssko­lan och enligt prognosen beräknas antalet öka till närmare 340 fram till 2021.

Orsakerna till elevökning­en är bland annat det stora mottagande­t av nyanlända, liksom senare tids anhöriginv­andring.

– Vi har även en inflyttnin­g som påverkar elevantale­t och en annan anledning är att de som flyttar från kommunen inte är barnfamilj­er, säger Rune Stenén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden