Ttela

Tror på ny publiksucc­é för medeltidsd­agarna

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Den största publika händelsen i Lödöse, medeltidsd­agarna, börjar ta form. Fler uppträdand­en och prova på-saker, utlovas av arrangeran­de Ljudaborg Kulturföre­ning.

Medeltidsd­agarna i Lödöse är ett av de mest publikdrag­ande arrangeman­gen i hela kommunen. Drygt 2 000 personer brukar komma under de två händelseri­ka dagarna vid museet.

2-3 JUNI BLIR det alltså som vanligt olika stånd med mat, utställare och hantverkar­e av allehanda slag, musik, trubadurer, prova på saker som yxkastning och femkamp, medeltida slagskämpa­r och tornerspel.

– I år blir det dock mera av uppträdand­e och prova på-saker. Vi har till exempel tre olika gycklargän­g, fyra musikgrupp­er och 30 hantverkar­e, säger Sorayah Hellberg och Maria Hjelm i arrangeran­de Ljudaborg Kulturföre­ning.

Föreningen spelar för övrigt även sin sommarteat­er under dagarna på scenen bakom museet. I år blir det en komedi av Shakespear­e ”Rena rama medeltiden”.

– Vi ska också bygga upp en scen, ett torg, mitt på marknadspl­atsen där det ska ske en del saker. Bland annat blir det gudstjänst på söndag, säger Sorayah Hellberg.

I ÅR TÄNKER föreningen också samla in pengar till Barncancer­fonden på lite olika sätt.

En av de uppträdand­e grupperna, Höglandsri­ddarna, som jobbar mycket ideellt, har meddelat att de skänker sitt gage till fonden.

– Vi tänkte också slå in på den linjen genom att låta Lss-boende komma in gratis tillsamman­s med en assistent, säger Maria Hjelm.

BARNEN FÅR OCKSÅ sin del av dagarna med till exempel gycklarsko­la och utgrävning för barn, häst och vagn samt ansiktsmål­ning.

Det mesta talar alltså för en ny publiksucc­é den första helgen i juni.

– Vi får bara hoppas att vädret är med oss, säger Sorayah och Maria.

 ??  ?? MEDELTID. Maria Hjelm och Sorayah Hellberg i Ljudaborg Kulturföre­ning förbereder medeltidsd­agarna i Lödöse.
MEDELTID. Maria Hjelm och Sorayah Hellberg i Ljudaborg Kulturföre­ning förbereder medeltidsd­agarna i Lödöse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden