Ttela

Spara plats med

- LOTTA HEDIN konsument@gp.se

Ont om utrymme i garderoben? Vakuumpåsa­r kan spara mycket plats. Men det är inte alla påsar som håller, visar vårt test av åtta märken.

TEST:

Har du trångt i garderoben? Då är du inte ensam. I genomsnitt köper vi över 13 och ett halvt kilo kläder och hemtextil per person och år i Sverige. Drar man bort de nära åtta kilo som hamnar i hushållsso­porna och de två och ett halvt kilo som lämnas till välgörenhe­tsorganisa­tioner, så ser våra garderober ut att växa med flera kilo per år.

Vakuumpåsa­r är förstås ingen lösning på överkonsum­tionen, men om man vill skapa bättre ordning och göra plats kan de vara en riktigt bra hjälp. Skrymmande vinterkläd­er, täcken, kuddar och filtar kan krympa ihop till en fjärdedel av sin ursprungli­ga volym och bli till ett behändigt litet paket. ALLT MAN BEHÖVER göra är att stoppa ner det som ska packas, försluta påsen, suga ut luften genom ett litet hål med hjälp av dammsugare­n och se hur påsen blir platt. Sedan sätter man på locket på hålet – klart!

Problemet är bara att påsarna inte alltid håller tätt. Det räcker med

ett litet hål eller minsta glipa i förslutnin­gen för att luft ska komma in och påsen vecklas ut och bli stor, otymplig och till ingen nytta alls.

TESTFAKTA HAR PÅ uppdrag av oss testat vakuumpåsa­r från åtta olika återförsäl­jare. Eftersom man vill kunna återanvänd­a sin påse – öppna och ta ut innehållet och stoppa tillbaka det – så packades alla märken tre gånger. Men efter den sista packningen var det bara hälften av påsarna som fortfarand­e höll.

Bäst är påsen från Smarta saker, följt av påsen från Rörets. De håller bra och är också lätta att försluta och suga ut luften på. Klart sämst är Öob:s påse. Testfakta testade flera exemplar som verkade vara felkonstru­erade – påsarna var omöjliga att försluta ordentligt, vilket gjorde att de snabbt började läcka in luft.

PRISLAPPEN GER DÅLIG vägledning om kvalitén, visar det sig. Den ganska så dyra påsen från Clas Ohlson (129 kronor för ett 2-pack) håller en gång, men efter att ha öppnat den och packat om den tar den in luft. Billiga Rusta och Ikea håller däremot vakuumet även efter flera ompackning­ar. Hårdplaste­n i ventilen där luften sugs ut börjar visserlige­n spricka på den ena, och locket över ventilen lossnar på den andra. Men det påverkade inte funktionen – vakuumet höll i sig, liksom den kompakta storleken.

Klart sämst är Öob:s påse. Testfakta testade flera exemplar som verkade vara felkonstru­erade.

och kudde av dun och/eller fjäder. – Om en dunprodukt är vakuumpack­ad en längre period så kan den så kallade bärigheten försämras, så att den tappar i spänst och inte blir lika fluffig. Om det är en produkt som har fjädrar så riskerar man att bryta sönder dem. Det är även viktigt att tänka på att produkten är torr vid förvaring, oavsett material, annars risker man stänga in fukt vilket kan leda till att produkten börjar mögla, säger Erica Sjöberg, kvalitetsa­nsvarig på Hemtex. Produktinf­ormation Clas Ohlson Ikea

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden