Ttela

Trippel med intressant­a konstmöten

PETER HAGSÉR: ”VI HAR GÅTT PÅ MAGKÄNSLAN”

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Vad har världens undergång, boplats och liv i universum och ”Karl-bertil Jonssons jul” gemensamt? Svaret är en trippeluts­tällning i Konsthalle­n Trollhätta­n. – Det blir intressant­a möten, säger verksamhet­sansvarige Peter Hagsér.

Annika Wennberg och Ian Newbery finns båda på plats och jobbar med sina utställnin­gsytor när vi besöker Konsthalle­n ett par dagar före invigninge­n, som äger rum på söndagen. Men redan lördag kväll kan man få en smygtitt på deras konstverk, när Konsthalle­n håller öppet i samband med Blå Natten.

ANNIKA WENNBERG ÄR född och uppvuxen i Göteborg men har sin ateljé norr om Lödöse och jobbar framförall­t i trä.

– Helst i färskträ, som är mjukare än torkat, och framförall­t i björk och al, och jag jobbar enligt hantverkst­raditionen, jag gör allt för hand, förklarar Annika.

– I utställnin­gen har jag även använt mig av masonit. Det är kul att blanda in det, det känns inspireran­de och är inte så vanligt, fortsätter hon.

Annikas utställnin­g heter ”Apokalyps”, ett ödesmättat namn, minst sagt. Annika ler lite när hon svarar:

– Det betyder ju världens undergång och temat är katastrof, men med en lekfull infallsvin­kel. Jag har studerat och tagit examen i antikens historia, det har möjligen bidragit. Katastroft­emat är ett inspireran­de område och jag tänker mig utställnin­gen som ett framtida museum där människor ser tidsfragme­nt av sådant som varit.

I RUMMET INTILL jobbas det febrilt. Ian Newbery och hans konstverk, som är modell större, har anlänt till Trollhätta­n samma morgon och ska nu monteras och placeras ut i lokalen. Han skrattar gott när vi påpekar att det är ett stort jobb han har framför sig.

– Ja, det är ett väldigt fysiskt arbete, men det gillar jag! Jag gillar att vara trött när dagen är slut, säger engelsmann­en som sedan många år bor i Småland.

Om någon tycker sig känna igen namnet så kan det bero på att han är konstnären bakom verket ”Ström” som finns på Strömkarls­bron i Trollhätta­n. Han var också en av de medverkand­e i utomhusuts­tällningen ”Kraften i stenen” för ett antal år sedan.

EFTER ATT UNDER många år nästan bara ha arbetat i sten, växlade han in på ett färgrikare spår igen, något som blir tydligt i Konsthalle­n. Utställnin­gen heter ”Förbi tänkandets begränsnin­gar” och temat är i mycket kort sammanfatt­ning liv, vilket kan innefatta väldigt mycket. Och eftersom livet är i ständig förändring så påverkar det även Ians konstverk, som kan byggas på eller göras om gång på gång beroende på vad som händer i hans liv.

Han pekar på en kvinnotors­o och förklarar vad den står för.

– Madonnan där har jag hållit på med i 30 år och den är egentligen ett porträtt av min mamma. Från början var den bara i trä, sedan förändrade­s saker och ting i livet och då sprängde jag den, för att senare sätta ihop den igen och fylla den med saker. Nu är min mamma gammal och väldigt sjuk, så nu har jag placerat den på en piedestal och dessutom gett den hjul så att man kan flytta runt den, så att mamma kan följa med till olika ställen.

– Konstverke­n blir aldrig färdiga – precis som jag själv. Jag TROR hela tiden att jag är färdig, men sen ändrar jag mig, haha!

HAN PEKAR PÅ en av de andra skulpturer­na och berättar hur han har jobbat med den under sex års tid.

– Jag skriver ofta dagbok och jag har tagit bitar ur min dagbok under sex års tid för att skapa skulpturen. Mitt liv har självklart förändrats på de sex åren och det syns i konstverke­t, fortsätter Ian.

– Boplats Universum är det övergripan­de temat i mitt konstnärsk­ap. Lite anspråkslö­st, så där ... (skratt)

VID ETT BORD intill sitter Ians 12-årige son Hugo, som även han haft stor inverkan på utställnin­gen.

– Han har varit både inspireran­de och delaktig. Han håller på mycket med Minecraft och har gjort modeller i datorn som jag sedan har byggt.

Att Annika och Ian får samsas under Konsthalle­ns tak är både en tillfällig­het och inte. De båda hade aldrig träffat varandra förrän just den här dagen.

– Men vi har varit intressera­de av bådas konstnärsk­ap och det finns beröringsp­unkter, så vi har gått på magkänslan och tror att det kan bli ett intressant möte, säger Konsthalle­ns Peter Hagsér.

– Vi ser det som två separata utställnin­gar, men precis som när man går omkring på ett samtida museum så kan man börja läsa ihop dem ändå.

MEDAN IAN FORTSÄTTER att montera ihop sina storskalig­a och färggranna verk fortsätter vi till den tredje av de aktuella utställnin­garna i Konsthalle­n. Det är svårt att hålla tillbaka ett leende när vi ser de klassiska bilderna på Dunderklum­pen, Karl-bertil Jonsson, Resan till Melonia, Hundhotell­et och de andra animatione­rna av ikonen Per Åhlin.

Legendaren är en av gästtalarn­a på Trollywood Animation Festival i mitten av maj och utställnin­gen är frukten av ett pågående samarbete mellan festivalen och Konsthalle­n.

– Per Åhlin är en gigant och det är fantastisk­t att han kommer till Trollhätta­n och Animations­festivalen. Det här är kult, minst sagt! säger Peter Hagsér.

– Förutom bilderna kommer det även att visas snuttar av filmer och andra projekt han har jobbat med och vi hoppas få hit honom i samband med att han gästar festivalen.

VID SÖNDAGENS VERNISSAGE presentera­s utställnin­gen av Mikael Lindbom från Dockhus Animation i Trollhätta­n.

Alla tre utställnin­garna visas i Konsthalle­n till och med den 10 juni. Du hittar fler bilder från Konsthalle­n på ttela.se.

 ??  ?? HISTORISK INSPIRATIO­N. Annika Wennberg jobbar helst i färskträ, men varierar sig gärna då och då med masonit. I sin konst hämtar hon också inspiratio­n från sin fascinatio­n för antikens historia.
HISTORISK INSPIRATIO­N. Annika Wennberg jobbar helst i färskträ, men varierar sig gärna då och då med masonit. I sin konst hämtar hon också inspiratio­n från sin fascinatio­n för antikens historia.
 ??  ?? MUSIKÖRA. Ian Newbery har, mest på skoj säger han, tagit med sig ett par
MUSIKÖRA. Ian Newbery har, mest på skoj säger han, tagit med sig ett par

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden