Ttela

Nervkittla­nde när mästarna gör upp

- SOFIA SUNDSTRÖM/TT

I morgon visas det sista avsnittet av Mästarnas mästare – men tittarna vet fortfarand­e inte vem som utmanar bollaget i finalen. SVT bröt semifinale­n i nattduelle­ns slutskede. – Det hade inte kunnat bli mer spännande, säger tidigare skidskytte­n Magdalena Forsberg.

Simlaget har fallit, kraftlaget och friidrotts­laget likaså. SVT:S Mästarnas mästare är inne på slutskedet av sitt tioårsjubi­leum och speciellt för i år är att deltagarna är grupperade i lag utifrån vilket sport de utövar, i stället för att tävla individuel­lt. På söndag kommer svaret – är det bollaget, skridskola­get eller skidlaget som tar hem kalaset?

Inför det sista avsnittet vet tittarna fortfarand­e inte vilket av de två sistnämnda lagen som har chans att få ställa sig på prispallen.

EFTER SEMIFINALE­N STOD det klart att bollaget med Jesper Blomqvist, Kennet Andersson och Magnus Wislander hade en säker plats – men när det var dags för nattduell och slalomlege­ndaren Ingemar Stenmark mötte ishockeyst­järnan Peter ”Foppa” Forsberg i en avgörande tävling bröt SVT.

– Det var många tankar så klart, vinna eller försvinna, men det viktiga är att vi är ett lag. Det var väldigt stressande och nervkittla­nde för alla, inklusive produktion­en. De tyckte nog att det var ganska häftigt att det blev en avgörande duell mellan de stora inom svensk idrott, säger Maria Rooth från skridskola­get.

Magdalena Forsberg från skidlaget hade en liknande upplevelse.

– Vi har två lag som väldigt gärna ville gå vidare, det var en otroligt spännande kväll, säger hon. * Totalt 18 gamla deltagare tävlar i tioårsjubi­leet av SVT:S Mästarnas mästare. I stället för att, som i tidigare säsonger, tävla individuel­lt har deltagarna delats in i lag med andra som har tävlat inom liknande sporter.

* Lagen är indelade i två olika grupper som tittarna får följa i de olika programmen, varje grupp i sin tur består av tre lag. Ett lag kommer dessutom att åka ut i varje nattduell.

* Till slut står ett lag som segrare i Mästarnas mästare, till skillnad från tidigare år då en person har kammat hem priset.

* Mästarnas mästare 2018 spelades in i Grekland.

Bollaget, som hade en krokig väg till final kantad av skador, satt på bekvämt avstånd från nattduelle­n och legendarka­mpen.

– DET VAR otroligt skönt att slippa den, vi hade provat nattduelle­n en gång och visste hur hemskt det var. Vi fick i stället bara ladda om och njuta, säger Jesper Blomqvist. Hade ni väntat er att ta er så här långt i tävlingen?

– Nej, det hade vi egentligen inte, men självklart jobbade vi för det, även om vi kanske inte var favoriter, säger Jesper Blomqvist.

Finalen sänds i SVT1 på söndag klockan 20.00. Dessa lag upp om sista finalplats­en: * Skidlaget – Ingemar Stenmark (alpint, deltog 2011), Pernilla Wiberg (alpint, deltog 2012), Magdalena Forsberg (skidskytte, deltog 2013). * Skridskola­get – Peter Forsberg (ishockey, deltog 2016), Pelle Fosshaug (bandy, deltog 2009), Maria Rooth (ishockey, deltog 2017). Redan klara: * Bollaget – Kennet Andersson (fotboll, deltog 2016), Jesper Blomqvist (fotboll, deltog 2013), Magnus Wislander (handboll, deltog 2012).

MAGDALENA ANDERSSON

 ?? Bild: SVT ?? GJORDE UPP. Skidlaget och skridskola­get fick tävla om den sista finalplats­en i Mästarnas mästare.
Bild: SVT GJORDE UPP. Skidlaget och skridskola­get fick tävla om den sista finalplats­en i Mästarnas mästare.
 ??  ?? OVISST LÄGE. Skidlaget och skridskola­get fick mötas i nattduelle­n, men hur det gick fick tittarna inte veta – då SVT bröt programmet precis innan den avgörande kampen.
OVISST LÄGE. Skidlaget och skridskola­get fick mötas i nattduelle­n, men hur det gick fick tittarna inte veta – då SVT bröt programmet precis innan den avgörande kampen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden