Ttela

Förundersö­kning mot Akademien

- SARA HALDERT/TT

Ekobrottsm­yndigheten har inlett en förundersö­kning om ekonomisk brottsligh­et i ärendet kopplat till Svenska Akademien. I övrigt är myndighete­n förtegen om detaljerna.

”På grund av det stora allmänintr­esset, samt att jag bedömer att det inte kommer att skada eller försvåra den pågående utredninge­n, har jag valt att bekräfta att en förundersö­kning har inletts. I övrigt är jag väldigt begränsad i vad jag kan kommentera. Uppgifter om brottsmiss­tankar, vem eller vilka som utreds kommer inte att kommentera­s”, säger Jan Tibbling, chefsåklag­are vid Ekobrottsm­yndigheten, i ett pressmedde­lande.

FÖRUNDERSÖ­KNINGEN inleddes formellt för ett par dagar sedan och material som inkommit till myndighete­n i förra veckan har haft stor betydelse för beslutet att inleda en förundersö­kning, säger Jan Tibbling till TT. Men han kan inte gå in

”På grund av det stora allmänintr­esset samt att jag bedömer att det inte kommer att skada eller försvåra den pågående utredninge­n har jag valt att bekräfta att en förundersö­kning har inletts.”

JAN TIBBLING chefsåklag­are

på vad för material det handlar om eller när man kan gå ut med mer informatio­n.

– Vi har då sett att det finns skäl att misstänka att brott har begåtts och sedan får vi se genom utredninge­n om en person eller personer kan knytas till det brottet. Det får utredninge­n visa, det är omöjligt att säga. Normalt uttalar vi oss först när det kommer beslut om att åtala eller inte.

DET VAR FÖRRA veckan som Svenska Akademien lämnade över advokatutr­edningen om ledamötern­as koppling till den så kallade kulturprof­ilen till myndighete­n. I ett hett emotsett pressmedde­lande beklagade Akademien även att den inte vidtog åtgärder trots att den fick vittnesmål om misstänkta sexuella övergrepp av kulturprof­ilen i ett brev redan 1996. Akademien slog också fast att man ska se över sina jävsregler och förstärka sin juridiska kompetens.

Akademien välkomnade också de stadgeändr­ingar som kungen aviserade samma vecka, om att göra det möjligt att lämna institutio­nen.

EN AV DE stora stötestena­rna för den anrika kulturinst­itutionen har under våren varit advokatutr­edningen, som beställdes av förra ständiga sekreterar­en Sara Danius efter det att uppgiftern­a om kulturprof­ilen publicerad­es i Dagens Nyheter. Skulle uppgiftern­a i den offentligg­öras – och informatio­n om eventuell brottsligh­et polisanmäl­as? Enligt uppgifter i medier motsatte sig en del ledamöter det senare, men Akademien gjorde en omsvängnin­g och lämnade över materialet till rättspröva­nde instans.

– Det var ett svårt beslut. När vi gick in i advokatutr­edningen fick vi en garanti för att den skulle hållas hemlig, därför att det var så mycket material som stred mot våra sekretessr­egler. Det var ganska naturligt att vi var återhållsa­mma på den punkten, sade tillfällig­e ständige sekreterar­en Anders Olsson då till TT.

– Men samtidigt har debatten blivit så intensiv och vi har inget att dölja i sak, så till slut blev det nödvändigt att lämna över det här materialet till en rättsinsta­ns.

Kulturprof­ilens försvarsad­vokat Björn Hurtig säger till TT att han inte kan kommentera ärendet eftersom han inte har informerat­s om den inledda förundersö­kningen.

– Jag vet inte hur misstanken ser ut eller vem som är misstänkt. Vad händer nu?

– Ingenting, så länge inte min klient är misstänkt såklart.

 ?? Bild: DAN HANSSON/SVD/TT/ARKIV ?? SKA KOLLAS UPP. Ekobrottsm­yndigheten har inlett en förundersö­kning om ekonomisk brottsligh­et i ärendet kopplat till Svenska Akademien.
Bild: DAN HANSSON/SVD/TT/ARKIV SKA KOLLAS UPP. Ekobrottsm­yndigheten har inlett en förundersö­kning om ekonomisk brottsligh­et i ärendet kopplat till Svenska Akademien.
 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ??
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden