Ttela

HÄR ÄR ÅRETS PARKNYHETE­R

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

2 juni ska andra halvan av Maria Alberts park vara klar för invigning. Här ska studenter och Trollhätte­bor kunna arbeta och slappa när vädret är fint.

Många Trollhätte­bor tyckte det var tråkigt när Snäckan revs i höstas. Men den gamla betongscen­en var i dåligt skick, och har egentligen aldrig uppfyllt de krav som kan ställas på en scen. Och sedan Macken-lekplatsen byggdes har det blivit ännu tydligare hur lite den östra delen av parken används.

Efter rivningen startade omvandling­en, ett arbete som alltså ska gå i mål i början av juni.

– Parken ska fungera som en förlängnin­g av högskolan. Vi har anlagt en torgyta där det ska stå bänkar och bord. Här ska studenter och övriga Trollhätte­bor kunna sitta och jobba, berättar Susanna Wallin, projektled­are på samhällsby­ggnadsförv­altningen.

Några av borden får tak med solceller, så att mobiler och datorer kan laddas.

– När vi satte upp ny belysning passade vi på att dra ut högskolans nätverk, så att det finns wifi.

En stor perennraba­tt har anlagts, där det ska blomma redan i år. Några träd har tagits ner för att släppa in mer ljus.

Och på Snäckans plats finns faktiskt en ny scen, en enkel historia av trätrall.

– Vi har sett att scenen redan används spontant för dans och annat, det är jättekul. Och på Valborgsfi­randet ska sångarna stå här, berättar Susanna Wallin.

Till invigninge­n ska också robusta hängmattor på stativ finnas Djupebäcks­platsen

Den lilla parken på Tingvalla har varit dåligt utnyttjad, trots att många bor och rör sig i området. Nu pågår arbetet med att göra parken ljusare och trevligare. Buskaget längs Tingvallav­ägen ersätts med lågt smidesstak­et och nya plantering­ar. Gångvägarn­a får nytt grus, alla parksoffor byts ut. Ett litet torg med stenläggni­ng anläggs; hit flyttas fontänen ”Hästekaret” från Bergslagsp­arken. Norra entrén markeras med blomsterur­nor och sten, i västra delen blir det en blomsterän­g. Bergslagsp­arken

Parken mitt emot Resecentru­m byggs om efter sommaren. Ett cykelgarag­e med glasväggar ska på plats, cykelställ­en under tak har redan fått nya låsbågar. En torgyta kompletter­as med en större plantering, mobila möbler och ny belysning.

på plats, liksom ett antal specialbyg­gda bänkar. Hur de ser ut ska inte avslöjas, mer än att de har koppling till parkens historia och högskolan.

 ?? Bild: MONICA SAHLBACK ?? SPECIALBYG­GE. Under vintern har ”lekplatsby­ggarna” Frank Zandhoff och Mikael Back jobbat med några specialbän­kar till Maria Alberts park. ”Vi fick börja med prototyper för att bli säkra på att bänkarna går bra att sitta i.”
Bild: MONICA SAHLBACK SPECIALBYG­GE. Under vintern har ”lekplatsby­ggarna” Frank Zandhoff och Mikael Back jobbat med några specialbän­kar till Maria Alberts park. ”Vi fick börja med prototyper för att bli säkra på att bänkarna går bra att sitta i.”
 ?? Bild: YVONNE OLSSON ?? NY SCEN. Valborg firas som vanligt i Maria Alberts park, som fått en enkel scen.
Bild: YVONNE OLSSON NY SCEN. Valborg firas som vanligt i Maria Alberts park, som fått en enkel scen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden