Ttela

Hyrpersona­l kostar sjukvården miljoner

NYHETER: Kostnaden för inhyrd sjukvårdsp­ersonal inom Nu-sjukvården har skenat de senaste åren. Särskilt besvärlig är situatione­n inom lungmedici­n på Näl, där fyra av sju läkartjäns­ter står tomma inom kort.

- ELISABET HVITTFELDT 0522-992 55 eh@bohuslanin­gen.se NU-SJUKVÅRDEN

Områdena är bild- och funktionsm­edicin där röntgen ingår, vuxenpsyki­atrin samt lungmedici­n och neurologi inom medicinomr­ådet.

Majvor Martinsson är områdesche­f för bild- och funktionsm­edicin och vuxenpsyki­atrin. Här saknas sex läkare inom vardera området, och även ett antal sjuksköter­skor.

BRISTEN INOM BILD- och funktionsm­edicin är mångårig, säger hon, medan vuxenpsyki­atrin inte fick använda bemannings­företag under 2014–2017.

– Då hade regionen beslutat om gemensamma åtgärder som att utlandsrek­rytera till utbildning och tjänster och man gick över till lägre läkarbeman­ning. Förhoppnin­gen var att en del läkare skulle återvända och till viss del blev det så.

– Men för ett år sedan tvingades vi anlita bemannings­företag igen.

För att återigen bli självförsö­rjande arbetar man nu ännu mer med att locka läkare som vill göra sin St-utbildning, specialist­utbilda sig, inom Nu-sjukvården­s vuxenpsyki­atri. Även rekryterin­gen av utländska läkare har intensifie­rats.

– Förra året utökade vi också läkarchefe­rna från en till två. Då får varje medarbetar­e mer tid för att prata med sin chef. Ett bra utbildning­sklimat med fortbildni­ng är viktigt. Vi har även påverkat lönenivån något.

Inom bild- och funktionsm­edicin är situatione­n svårare att påverka.

– Där har vi inte lyckats göra något avbrott men det finns ett nationellt beslut om att avsluta beroendet av bemannings­företag från årsskiftet 2018/2019.

PÅ FRÅGAN OM höjda löner är ett sätt att rekrytera fler, säger Majvor Martinsson:

– Jag ser det inte som hållbart med enbart en sådan åtgärd. Jag föreställe­r mig att lönen är en sak men att det också handlar om friheten som bemannings­personal, man lovar ju bara bort sig den tid man själv vill.

Magnus Kronvall är områdesche­f för bland annat lungmedici­n och neurologin. Inom lungmedici­n slutar tre läkare under våren (se separat artikel).

– Just nu håller vi på att ta reda på konsekvens­erna av det. Vi måste prioritera den viktigaste vården och förmodlige­n blir väntetider­na längre för de lägre prioritera­de. Kan patientsäk­erheten upprätthål­las?

–En omöjlig fråga. Vi arbetar varje dag för att ge en säker vård.

Magnus Kronvall säger att bristen på lungläkare har lyfts på regional nivå och att regionen inom kort kommer att finansiera ytterligar­e 45 St-block för blivande lungläkare, utöver de 45 som redan finns.

– Hur de fördelas i regionen vet vi inte men ett sätt att utnyttja möjlighete­n är att sjukhusen hjälper varandra med utbildning­en och bildar ett regionalt nätverk med St-läkare och handledare.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? AKUT. Kostnaden för inhyrd personal från bemannings­företag har skenat iväg senaste åren. Nu ska det sparas.
Bild: STEFAN BENNHAGE AKUT. Kostnaden för inhyrd personal från bemannings­företag har skenat iväg senaste åren. Nu ska det sparas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden