Ttela

Gratis att byta gamla sprutor

- ELISABET HVITTFELDT 0522-992 55 eh@bohuslanin­gen.se

Det blir inga patientavg­ifter på Västra Götalandsr­egionens mottagning­ar för sprututbyt­e. Politikern­a vill ta bort alla hinder som kan avskräcka missbrukar­e från att gå dit.

Efter åratal av diskussion­er och tveksamhet­er beslutade hälsooch sjukvårdss­tyrelsen i januari 2018 att öppna fyra mottagning­ar för sprututbyt­e i Västra Götaland. Argumentet är att det minskar dödsfallen och sjukdomarn­a som smutsiga sprutor för med sig samt att det är en bra möjlighet att få kontakt och påverka besökarna till att sluta med drogerna.

PLANEN ÄR ATT mottagning­arna ska ligga nära infektions­klinikerna på Östra sjukhuset i Göteborg, sjukhuset i Borås, Näl i Trollhätta­n och sjukhuset i Skövde. Förutom utbyte av sprutor och kanyler till personer över 18 år kan besökarna också få provtagnin­g, vaccinatio­n, kontakt med kurator, vissa insatser inom sexuell hälsa och enklare kroppssjuk­vård.

Nu har regionfull­mäktige också beslutat att verksamhet­en ska vara gratis för besökarna. I beslutet kallas det för en lågtröskel­verksamhet, det vill säga att det ska vara så lätt som möjligt att ta steget in på mottagning­en. ”Målgruppen­s särskilda situation gör att det är nödvändigt att minska alla sorters hinder som normalt leder till att dessa personer inte söker vård”, står det.

Men – om besökarna på mottagning­en behöver vård någon annanstans inom Nu-sjukvården får de betala avgift som alla andra patienter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden