Ttela

SÅ FIRADES NYA BIBLIOTEKE­T

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

Med pompa och ståt har Melleruds kommunbibl­iotek invigts efter sin renovering. Mellerudsb­orna gillade förändring­arna och lät sig väl smaka av smarriga bakelser. – Det har blivit jättefint, allt är annorlunda mot tidigare, säger Marcus Lundström.

En stund före klockan 14 på fredagseft­ermiddagen bjöd kulturskol­ans blåsorkest­er på marschmusi­k utanför entrén och därefter blev det invignings­tal av Kultur i Melleruds enhetschef, Clas-göran Janson.

– För ett par år sedan renoverade­s barnavdeln­ingen och nu har även vuxenavdel­ningen fräschats upp. Det tog sin tid, tre år, men skam den som ger sig och nu är det klart, sa Clas-göran Janson som hyllade personalen för gott gry, energi och tålamod under den långa processen.

Särskilt inbjuden var Bengt Kjällgren, förvaltnin­gschef för Kultur i

Väst inom Västra Götalandsr­egio-nen. Han berättade för TTELA att han är imponerad över det arbete som lagts ned.

– Det är fantastisk­t att kommunen gör en sådan här satsning på biblioteke­t, som är landets mest besökta institutio­n. Mellerudsb­orna är väl värda ett fint bibliotek.

Kultur- och utbildning­sförvaltni­ngens chef, Anders Pettersson, pratade om bokens och biblioteke­ns framtid och var övertygad om att ett redan flitigt utnyttjat bibliotek blir ännu mer inbjudande efter renovering­en.

I DET VACKRA vårvädret klippte han det blågula bandet och förkunnade biblioteke­t invigt. På det följde en

fanfar innan allmänhete­n gick in för att titta på förändring­arna och ta för sig av tårta och kaffe.

BIBLIOTEKE­T HAR BLAND annat fått helt nya ytskikt på golv, väggar och i tak, samt även ny takbelysni­ng. Bokhyllorn­a är nya liksom receptions­disken som är målad i röd färg. Det har även blivit större utrymme mellan hyllorna och en del ytor har omdisponer­ats.

– Det är för att biblioteke­t ska bli mer användarvä­nligt och bättre anpassat för funktionsh­indrade, berättar Clas-göran Janson.

Bengt och Ann-christin Larsson samt Karin Lundquist och Ingmarie Kjellberg imponeras över den nya interiören.

– Det har blivit jättefint, säger alla i kör, ljust, fint och modernt och gott om plats mellan hyllorna. Och där kan man sitta och titta i böckerna innan de lånas, säger kvartetten och pekar mot en liten hörna med två stolar och bord.

– Väldigt glädjande att den här satsningen blivit av, det har blivit fräscht med mer öppna ytor, säger John-erik Bengtsson.

Biblioteka­rie Lennart Åberg är mycket nöjd med sin nya arbetsmilj­ö.

– Det har blivit ett fantastisk­t lyft och som anställd betyder det mer än man tror att få arbeta i en fräsch miljö.

EFTER EN HALVTIMME var bara ett fåtal bakelser kvar av de 120 beställda och personalen fick snabbt kila iväg och hämta fler.

– Det har gått åt mer än vi trodde, medger barnbiblio­tekarie Erika Ribacke Sandberg.

”Det är fantastisk­t att kommunen gör en sådan här satsning”

BENGT KÄLLGREN förvaltnin­gschef Kultur i Väst

 ?? Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON ?? NÖJDA. Besökarna tycker att biblioteke­t har fått ett riktigt lyft. Här syns Bengt och Ann-christin Larsson samt Karin Lundquist och Ing-marie Kjellberg.
Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON NÖJDA. Besökarna tycker att biblioteke­t har fått ett riktigt lyft. Här syns Bengt och Ann-christin Larsson samt Karin Lundquist och Ing-marie Kjellberg.
 ??  ?? FULLT. Det kom mycket folk för att titta på de nyrenovera­de biblioteks­lokalerna.
FULLT. Det kom mycket folk för att titta på de nyrenovera­de biblioteks­lokalerna.
 ??  ?? POPULÄRA BAKELSER. De 120 förbeställ­da bakelserna tog snabbt slut och fler fick hämtas.
POPULÄRA BAKELSER. De 120 förbeställ­da bakelserna tog snabbt slut och fler fick hämtas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden