Ttela

NU KOMMER SOMMARVÄRM­EN

- LARS CARLSSON

Förbered er för uteliv med solglasögo­n och shorts. För med början till helgen växer ett högtryck in över området, som verkar hålla i sig nästa hela vecka.

– Det kan bli upp mot 20 grader och ännu varmare, säger Per Holmberg, meteorolog på Foreca.

Under natten mot lördag blir det fortsatt lite fuktigt, vilket gör att en del moln bildas som kommer ligga kvar fram mot lördagseft­ermiddagen.

– Men de driver sedan bort, varm luft kommer in och det blir runt 16–17 grader.

På söndag blir det successivt varmare, även om det kan hänga kvar en del slöjmoln. Temperatur­en blir runt 16–17 grader. Det som kan hålla nere temperatur­en under helgen är även de måttliga vindar som kommer blåsa.

Men fram mot måndag mojnar det till svaga vindar och kvicksilvr­et kan passera den magiska gränsen 20 grader. Därefter verkar det bli ännu trevligare.

– Vi får ett högtryck som växer sig starkt och ligger kvar under veckan. Det blir uppehåll och till och med över 20 grader, säger Per Holmberg. Vad är det då som gör att vi får sommarvärm­e lagom till kristi himmelfärd­shelgen?

– Det är sydvästlig­a vindar som förs upp från Atlanten mellan Spanien och Irland. I och för sig är det inte konstigt med dessa temperatur­er i maj, när det skapas ett högtryck, men för årstiden är det ändå varmare än normalt, säger Per Holmberg. Och sedan finns det inga indikation­er på något större väderomsla­g efter det?

– Det är svårt att säga så långt fram, men just nu ser det ut som högtrycket ligger kvar.

 ?? Bild: VEGARD WIVESTAD ?? HÖGTRYCK. Under helgen börjar ett högtryck ta plats över området och under nästa vecka kan det till och med bli 20 grader och däröver.
Bild: VEGARD WIVESTAD HÖGTRYCK. Under helgen börjar ett högtryck ta plats över området och under nästa vecka kan det till och med bli 20 grader och däröver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden