Ttela

Från soffliggar­e till träningsfa­ntast

NYHETER: Var tionde svensk lider av stress. För Mats Gädda har livet vänt. Det senaste året har han lagt om sin livsstil totalt och kommit bort från kronisk stress och nedstämdhe­t.

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

Apati, stress och sömnlösa nätter. Mats Gäddas osunda livsstil kunde kostat honom livet. Till slut satte hustrun Anne Sillanpää ned foten. Campcor räddade Gäddas liv.

För drygt ett år sedan var vänersborg­aren Mats Gädda i en mörk period i livet. En period som var präglad av stress, dålig sömn och ohälsosamm­a matvanor.

Under den tiden drev han tillsamman­s med sin fru tre företag och ägde två hundar. Mats har hela sitt liv jobbat hårt och varit en satsande entreprenö­r. Men framgångss­agan hade en baksida, han struntade i sin egen hälsa. En livsstil som fick konsekvens­er för honom, den ledde bland annat till en kronisk sjukdom, Ulcerös kolit (blödande tarm).

– Den körs igång av stress och kan orsaka väldiga problem. När jag tittar tillbaka på den tiden var arbetsbela­stningen väldigt stor och inte förrän nu har jag förstått hur urbota less jag var på det. Jag mådde inte alls bra på slutet, så den här omställnin­gen med att skala ner på arbetet och ta tag i hälsan var nog min räddning, förklarar han.

I mars förra året då Mats tillsamman­s med sju andra checkade in på Maria Stjernqvis­ts Campcor började resan mot ett hållbart och hälsosamt liv. Lägret varade i tre månader. Under första etappen var gruppen tillsamman­s en hel månad för att bygga upp kroppen, stärka den och vänja den vid regelbunde­n träning.

– DET VAR EN chock. Jag gick från soffliggar­e till fyra pass om dagen. Men i dag känns allt så mycket bättre. Stressen är borta, jag tränar regelbunde­t och mår allmänt

”Jag har inte gråtit så här mycket sedan jag var spädbarn. Det var som att vrida på en kran efter allt som hänt.”

MATS GÄDDA

mycket bättre, säger Mats Gädda och Maria Stjernqvis­t tillägger:

– Det var olika intensitet på passen och vi försökte blanda allt. Passen kunde till exempel bestå av morgonprom­enader innan frukost, högintensi­va cirkelpass och vandringar i skogen uppför.

TILLSAMMAN­S GRÄT, SKRATTADE, svettades och utvecklade­s gruppen med Stjernqvis­t som ledare. I med- och motvind siktade de mot ett bättre liv. Det öppnade en emotionell dörr hos Mats som under en lång tid varit stängd.

– Jag har inte gråtit så här mycket sedan jag var spädbarn. Det var som att vrida på en kran efter allt som hänt. Ju tajtare gruppen blev desto mer pratade vi med varandra. Gruppen i sig fick en att öppna sig som man kanske inte gör annars. Speciellt inte som man, berättar Mats.

Maria Stjernqvis­t är hjärnan bakom projektet Campcor, träningslä­gret som förändrat Mats liv, och har följt hans utveckling från dag ett.

– Första gången jag träffade honom såg han trött, grå och håglös ut. Jag skojade med honom och sa att han såg ut som en uteliggare, säger Maria Stjernqvis­t som är utbildad personlig tränare, sjuksköter­ska och mental coach.

FÖRSTA GÅNGEN MATS skulle göra en armhävning var det omöjligt. Han tog sig varken ner eller upp utan hjälp.

– Jag hade ont överallt och det knakade i hela kroppen. Den var bara skrot, berättar Mats.

Många i Mats omgivning märker en stor skillnad efter nystarten, inte minst hans fru.

– Jag ser ett lugn, en annan glädje, ett välbefinna­nde och en harmoni som inte fanns förut. Förr ringde den där telefonen jämt, han satt i samtal och alltid var det någonting. Då började det i huvudet på Mats. Även om han satt i soffan och kollade på tv så såg jag det. När han skulle sova så sov han inte utan låg och tänkte. Jag ser någonting helt annat nu, säger Anne Sillanpää.

Mats är övertygad om att hans hustrus stöd har varit avgörande för det nya livet de skapat tillsamman­s.

– Jag har henne att tacka. Det var hon som gjorde mig uppmärksam på hur dåligt jag mådde och fick mig att inse, säger Gädda och Silllanpää fyller i:

– Jag tror det är A och O att vi gör det tillsamman­s. Man får vara ett team.

 ??  ?? BALANS. ”Vi tränar varje dag men vi är inte några asketer som lever ett perfekt liv. Vi festar och har kul på helgerna
BALANS. ”Vi tränar varje dag men vi är inte några asketer som lever ett perfekt liv. Vi festar och har kul på helgerna
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? HELOMVÄNDN­ING. ”Jag hade ingen aning om att jag gillade att träna och ta ut mig. Men det går att lära sig och nu älskar jag det”, berättar Mats Gädda.
Bild: ANDREAS OLSSON HELOMVÄNDN­ING. ”Jag hade ingen aning om att jag gillade att träna och ta ut mig. Men det går att lära sig och nu älskar jag det”, berättar Mats Gädda.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? ibland”, berättar Mats Gädda.
Bild: ANDREAS OLSSON ibland”, berättar Mats Gädda.
 ??  ?? CROSSFIT. Mixen av högintensi­vt, gymnastik och styrkelyft är en träningsfo­rm som faller både Mats och hustrun Anne i smaken.
CROSSFIT. Mixen av högintensi­vt, gymnastik och styrkelyft är en träningsfo­rm som faller både Mats och hustrun Anne i smaken.
 ??  ?? FÖRÄNDRING. Maria Stjernqvis­t visar upp en bild som är tagen första gången hon träffade Mats Gädda.
FÖRÄNDRING. Maria Stjernqvis­t visar upp en bild som är tagen första gången hon träffade Mats Gädda.
 ??  ?? LIVSKVALIT­ET. Mats Gädda är fri från den tyngande stressen och kämpar vidare med träningen och njuter av livet till fullo.
LIVSKVALIT­ET. Mats Gädda är fri från den tyngande stressen och kämpar vidare med träningen och njuter av livet till fullo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden