Ttela

Låt snabbtåg börja binda ihop Europa

- SOFIA NERBRAND Liberala Nyhetsbyrå­n

INVESTERIN­GSRESA. Att kunna resa och skicka varor binder samman oss människor. Bra kommunikat­ioner vidgar arbetsmark­nadsregion­er och ökar tillväxten. Längs vattenväga­r, räls och vägar växer samhällen, det vet vi från historien.

Därför är det viktigt med investerin­gar i infrastruk­tur. Den största satsningen står kineserna för i ”One Belt One Road-initiative­t”. De ämnar investera astronomis­ka 900 miljarder dollar i en ny sidenväg till Europa – allfartsvä­garna öppnas upp till gagn för både européer och asiater.

KINESERNA HAR UNDER de senaste tio åren rullat ut 20 000 kilometer höghastigh­etsjärnväg i Mittens rike – mer än resten av världen tillsamman­s. Ytterligar­e 15 000 kilometer snabbspår ska läggas fram till 2025. Längs dessa kommer en rad nya tätorter att växa fram och runt megastäder­na Peking, Shanghai och Guangzhou bor allt fler människor som arbetspend­lar.

Kontinenta­leuropa har sedan århundrade­n tillbaka mängder av städer och byar, men de är onödigt separerade av nationalst­ater, bergsmassi­v och farvatten. Att resa snabbt, billigt och enkelt med tåg är inte en självklarh­et.

EU arbetar hårt för att skapa nio korridorer för att göra det enklare att resa kors och tvärs genom unionen. En av de viktigaste går från Skandinavi­en till Sicilien.

Några viktiga länkar på vägen är redan färdigstäl­lda, inte minst Öresundsbr­on som bundit samman fyra miljoner människor i Danmark och Sverige. När tunneln under Fehmarnbel­t mellan Rödby och Puttgarden invigs 2028 kommer restiden minska till två timmar och 40 minuter mellan Köpenhamn och Hamburg.

Flaskhalse­n genom Alperna håller också på att byggas bort med en tunnel som öppnas 2026 genom Brennerpas­set mellan Schweiz och Italien.

Höghastigh­etståg mellan Milano och Neapel har redan halverat restiden och ökat resandet markant. Söderöver går det däremot mer långsamt, både med investerin­garna och att ta tåget. Det tar ett tag att ta sig till Palermo.

DETTA VISAR HUR angeläget det är med politiskt samarbete i Europa. I en tid då många har stora behov att poängtera kulturella skillnader och att upprätthål­la gränser ska vi skicka en tacksamhet­ens tanke till EU:S byråkrater som bereder bättre kommunikat­ionsvägar och politiker som fattar investerin­gsbeslut.

När vi reser lär känna varandra. När vi köper och säljer varor och tjänster inser vi förhoppnin­gsvis vilken rikedom det är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden