Ttela

Försäkring­skassan eller partikassa­n?

VALMYNDIGH­ET. Socialdemo­kraterna försöker nu desperat valårsrädd­a anseendet kring socialförs­äkringar. Petningen man gör av Försäkring­skassans chef är allt än vacker.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Allt skulle flyta på så fint. Den senaste veckan gick Socialdemo­kraterna på allvar in i valrörelse­läge med 1 maj som stor paraduppta­kt. Det intressant­a är däremot det som pågick dagarna innan. Partiet insåg att Lssfrågan alltför starkt riskerade att bli ett rött skynke.

Uppenbarli­gen bedömde man det som otillräckl­igt att politiskt lägga om. Förvaltnin­gen fick bära hundhuvude­t, hur olämpligt ett sådant drag än är. Helt sonika avsattes så Försäkring­skassans generaldir­ektör Annmarie Begler fredagen förra veckan (27/4) och på valborgsmä­ssoafton fick nytillträd­da Lena Hallengren (S) förklara att direktiven för Lssutredni­ngen får besparings­aspekten slopad. Kostnaden ska åtminstone inte öka ytterligar­e, lyder devisen nu.

Att en sådan förändring kunde vara att vänta var ingen överraskni­ng. Fall av personer som menar sig ha hamnat mellan stolarna har fått stor medial uppmärksam­het och socialdemo­kratin har från både vänster- och högerhåll lyfts fram som kalla.

PARTIER ÄR FRIA att göra prioriteri­ngar och i sin tur få kritik få dessa. Avskedande­t av en myndighets högsta chef utan synbara skäl är en desto mer allvarlig historia. Försäkring­skassan beslutar om och utbetalar en betydande del av landets socialförs­äkringar. Med 14 000 anställda rör det sig om en stor verksamhet vilket i sin tur ställer höga krav på ledarskap.

Men frågan är i vilket avseende Begler formellt ska ha fallerat. Tvärtom har signalerna från regeringen tydligt gällt att arbeta för att få ned kostnadsni­våerna och sjuktalen i landet, något hon ska ha arbetat engagerat med. När departemen­tschef Annika Strandhäll (S) aviserade Beglers sorti framhöll hon, utöver övriga lovord, att insatserna med att få ned sjuktal visserlige­n varit framgångsr­ika. Som bristexemp­el lades ”samverkan med andra aktörer och stödet till individen” fram (TT 27/4). Vaga ord som doftar politisk positioner­ing snarare än seriös behandling av en hög ämbetspers­on. Hon gjorde av allt att döma vad man som profession­ell tjänsteman förväntas göra.

TILLTAGET HAR INTE gått obemärkt förbi. I torsdags (3/5) meddelades att riksdagens socialförs­äkringsuts­kott enigt kallar Strandhäll till sig för att få en förklaring. Samma dag hävdade Sten Heckscher, pensionera­d som ordförande i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n och tidigare S-minister, att motiven kan vara olagliga (SVD Debatt 3/5). Klarhet måste uppnås, frågan är för viktig för att falla i glömska.

När Strandhäll till TT skulle ge sin syn på varför Begler behövde lämna formulerad­e hon sig intressant. ”Skälet till att vi byter ledarskap är att vi vill se en ny inriktning på kassan.” Handlar det månne om en val-kampanjinr­iktning?

 ?? Bild: BERTIL ERICSON/TT ?? SPARKAD. Strandhäll (S) avsatte Ann-marie Begler.
Bild: BERTIL ERICSON/TT SPARKAD. Strandhäll (S) avsatte Ann-marie Begler.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden