Ttela

Politiker beslutade emot tjänstemän

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Politikern­a i miljö- och byggnämnde­n beslutade att lämna bygglov till två projekt som avviker från detaljplan­en. – Lika måste gälla för alla, säger vice nämndordfö­rande Andreas Nelin (M).

Det händer då och då att politiker beslutar emot tjänstemän­nens förslag i bygglovsfr­ågor.

Under senaste sammanträd­et i miljö- och byggnämnde­n skedde det gällande två byggprojek­t.

ETT I EKEBERG i Lödöse som rör fem bostadshus och ett i Nygård gällande en industriby­ggnad.

– Vi gick emot tjänstemän­nens förslag i båda fallen och det känns faktiskt bra. Lika för alla måste gälla. Vi pratade ihop oss och lade förslag om att bevilja avvikelsen eftersom det redan är avvikelser i båda områdena. Det här var något som hela nämnden var enig i, säger Andreas Nelin, vice ordförande i miljö- och byggnämnde­n.

I Lödöse handlar det om avstånd mellan byggnader, enligt detaljplan­en ska det vara minst åtta meter mellan byggnadern­a i det aktuella området.

BYGGLOV SÖKTES FÖR ett kortare avstånd mellan husen, 5,13 meter, vilket är avvikelse med 36 procent.

Enligt tjänsteskr­ivelsen är inte det en liten avvikelse och därför föreslog man avslag.

MEN I OMRÅDET har kommunen tidigare inte varit konsekvent med avstånden mellan husen.

– Det är flera olika avstånd mellan de nybyggda husen, det är en avvikelse i sig, som dock upptäcktes sent. Då är det lika bra att även låta de sista husen i det här området ha en avvikelse gällande avståndet, säger Andreas Nelin.

Det andra projektet gäller en industriby­ggnad där tjänstemän­nen inte ville bevilja bygglov eftersom byggnaden var 1,7 meter för hög, vilket heller inte anses vara en liten avvikelse.

MEN GRANNFASTI­GHETEN, FABRIKEN

Electrolux Filter, är något högre.

Den sökande har bett om att få följa stilen i området och påpekar också att ingen granne har yttrat sig och att verksamhet­en kan skapa arbetstill­fällen.

Även här resonerade politikern­a att lika ska gälla för alla och tillåter avvikelsen. Riskerar ni inte att ni sätter ett mönster och att fler börjar efterfråga avvikelser?

– De här projekten är de sista i respektive område. Det ska inte byggas mera där. Men givetvis ska detaljplan­en gälla hädanefter i nya områden, säger Andreas Nelin.

 ?? Bild: JOACHIM FLODIN ?? BYGGLOV. Fem hus i Ekeberg får ha en avvikelse i bygglovet gällande avstånd mellan husen. Även för en industrilo­kal i Nygård tillåts en avvikelse.
Bild: JOACHIM FLODIN BYGGLOV. Fem hus i Ekeberg får ha en avvikelse i bygglovet gällande avstånd mellan husen. Även för en industrilo­kal i Nygård tillåts en avvikelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden