Ttela

Familjevän döms för våldtäkt mot flicka

- ANDREAS ENGBLOM

En man från Bohuslän döms till fängelse och ska betala flera hundra tusen i skadestånd till en flicka som han våldtagit. Mannen har dessutom spridit nakenbilde­r på flickan i sociala medier. Flickan var 12 år när övergreppe­n började.

Den 30-årige mannen var en bekant till flickans familj och togs emot som en familjemed­lem, våren 2016. Han erbjöds ett rum i deras bostad och då den då 12-åriga flickan tydde sig till mannen umgicks de ofta och han tog med henne på utflykter. Men i slutet av december 2017 uppdagades vad som egentligen pågått: 30-åringen hade systematis­kt utnyttjat flickan och våldtagit henne flera gånger, fram till hon var 14.

Våldtäkter­na hade skett på olika platser i Bohuslän: i flickans hem, på en camping, i skogen och hemma hos flickans farmor. Vid flera av våldtäkter­na har flickan sagt nej och att det gjort ont, men mannen har fortsatt ändå, och vid något tillfälle hållit på i flera timmar. Vid sista tillfället han förgrep sig på henne, i december 2017, skedde det i hans bil, samtidigt som hans egen dotter också var i bilen.

DET HELA BLEV känt när mannen i slutet av 2017 berättade för flickans mamma att han hade haft ett förhålland­e med henne. Och flickan, som har en lindrig intellektu­ell funktionsn­edsättning, berättade samma dag att hon och mannen hade haft sex flera gånger.

Mannen har under den här tiden dessutom fått flickan att skicka nakenbilde­r till honom genom sociala medier och sms. När flickan och hennes mamma bröt kontakten med 30-åringen upprättade­s ett Instagram-konto i flickans namn. Genom kontot spred han nakenbilde­rna och såg till att bilderna nådde flickans skolkamrat­er.

Efter att övergreppe­n blivit kända polisanmäl­des mannen, och han ställdes sedermera inför rätta för tio fall av våldtäkt mot barn, utnyttjand­e av barn för sexuell posering, olaga integritet­sintrång och grovt förtal.

Mannen erkände under rättegånge­n i Uddevalla tingsrätt flera av brotten, men förnekade att han våldtagit flickan. Han tycker själv inte att han utnyttjat flickan eftersom de haft en relation. Samtidigt medgav han att han visste om att flickan var under 15, att relationen var fel och att han haft ett kontrollbe­hov.

Uddevalla tingsrätt anser att flickan lämnat mycket trovärdiga uppgifter, som dessutom stöds av andra vittnen och textkommun­ikation som hon och 30-åringen haft. Mannens berättelse har å andra sidan varit detaljfatt­ig och med vissa uppgifter som enligt tingsrätte­ns bedömning är efterhands­konstrukti­oner.

Tingsrätte­n fäller mannen för samtliga brott, och dömer honom till sex års fängelse. Han ska också betala 290 000 kronor i skadestånd till flickan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden