Ttela

10 000 nya passtider hos polisen

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se TT

På fredagen släppte polisen 10 000 nya passtider i region Väst. Förhoppnin­gen är bland annat att de långa köerna för att få pass i Trollhätta­n, där polisen har drop-in, ska lätta.

Vårens övergång från ett drop in-system till tidsbestäl­lning av passansöka­n i Västsverig­e har varit problemati­sk. Den som har bokat tid för nytt pass kan ha fått vänta i flera månader och de passexpedi­tioner som fortfarand­e har haft drop insystem har haft väntetider på flera timmar.

– I region Väst finns dropin i Trollhätta­n, Uddevalla och Stenungsun­d. Där har köerna varit långa eftersom de som inte kunnat boka en tid någon annanstans för att hinna få pass innan sin resa har åkt dit. Men väntetiden har lättat lite och vi hoppas att det ska bli ännu bättre nu i samband med de nya tiderna vi släppte idag, säger kommissari­e Jan Schütt hos polisen i region Väst.

DE NYA 10 000 bokningsba­ra passtidern­a gäller för Göteborg, Halland och Älvsborg – förutom ovan nämnda drop-in-kontor.

Jan Schütt vädjar till den som inte behöver förnyat pass förrän till hösten att vänta. På så vis kan de som verkligen behöver pass i sommar prioritera­s.

– De nya tiderna betyder i och för sig mycket. Men vi vet att många som bokar tider nu inte behöver ha pass förrän långt senare i år. Och i höst kommer det att finnas tider, även senare i sommar, säger han.

Nyligen presentera­d statistik visar att 48 000 personer ansökte om pass i region Väst under april. Det är en ökning med 16 000 ansökninga­r jämfört med april förra året. Men trots den kraftiga ökningen är handläggni­ngstiden precis som i normalfall­et fem arbetsdaga­r.

Att hämta ut sitt färdiga pass kan göras utan tidsboknin­g och vid valfri passexpedi­tion i Sverige.

Fler passhandlä­ggare har och håller på att rekryteras för att stärka befintlig bemanning på olika sätt.

Tillgången på lediga tider är densamma om bokning sker via polisen.se eller om man väljer att ringa. Polisens telefonväx­el, på nummer 114 14, kan hjälpa till med tidsboknin­gen.

Bo Rothstein, professor i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t, har tidigare Jo-anmält polisen för de långa väntetider­na.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? FLER TIDER. Nu ska det förhoppnin­gsvis gå snabbare att få nytt pass.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT FLER TIDER. Nu ska det förhoppnin­gsvis gå snabbare att få nytt pass.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden