Ttela

Skärpta straff för Jvmspelare

- GÖRAN SUNDBERG/TT

Internatio­nella ishockeyfö­rbundet har ändrat det uppmärksam­made Jvm-straffet mot Sverige. Nu stängs Lias Andersson av från seniorVM – nästa år. – Olyckligt, säger Svenska ishockeyfö­rbundets ordförande Anders Larsson.

I onsdags kommunicer­ade det Internatio­nella ishockeyfö­rbundet (IIHF) ut straffet för att besvikna svenska spelare tog av sig sina silvermeda­ljer under medaljcere­monin i JVM i januari efter finalförlu­sten mot Kanada.

Lagkaptene­n Lias Andersson, som nu också spelar i stora VM, fick det hårdaste straffet och stängdes av i fyra matcher från kommande junior-vm. En besviken Andersson slängde upp sin silvermeda­lj på läktaren.

Det märkliga med den avstängnin­gen var dock att Andersson är för gammal för att spela fler Jvmturneri­ngar. Däremot klarade han sig från avstängnin­g i senior-vm i Danmark som startar på fredagskvä­llen.

NU HAR DOCK IIHF ändrat sin dom. Lias Andersson stängs av från de fyra första matcherna i 2019 års senior-vm.

– Sent i går kväll (läs torsdag) fick vi besked av Internatio­nella ishockeyfö­rbundet om en rättelse av det tidigare meddelade beslutet. De har ändrat vilka turneringa­r de här avstängnin­garna omfattar, säger Anders Larsson till TT: Vad tycker du om det?

– Det är naturligtv­is olyckligt att det kommer ett beslut som publiceras och blir publikt och att det senare behöver rättas. Det är olyckligt för alla inblandade.

Redan i onsdags tog det svenska förbundet beslut om att frågan om en eventuell överklagan kommer att behandlas av styrelsen under lördagen.

– Det här ändrar inte vårt arbetssätt i förbundet, vi har sagt att vi vid morgondage­ns styrelsemö­te ska titta på helheten och ta ställning till hur svenska ishockeyfö­rbundet ska förhålla sig till de olika delarna och en eventuell överklagan, säger han.

I DET FÖRSTA beslutet straffades den svenska lagledning­en hårdast. Förbundska­pten Tomas Montén är avstängd från de tre första matcherna i nästa JVM i Vancouver, och assisteran­de tränarna Nizze Landén och Henrik Stridh är avstängd från de två första matcherna. De besluten står fast.

Däremot ändras bestraffni­ngarna för fler spelare än Lias Andersson. Axel Jonsson Fjällby och Jesper Boqvist stängs av från de två första matcherna i nästa års VM, Rasmus Dahlin från de två första i nästa JVM och målvakten Olle Eriksson Eks avstängnin­g från de två första matcherna i nästa års JVM står fast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden