Ttela

Berättelse­r från flykten

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

Under fredagen anordnade Högskolan Väst och Support Group Network en temadag om migration och inkluderin­g. Föreläsnin­gar och politik blandades med flyktingar­s egna berättelse­r.

Dima Jumaa kom till Sverige 2015. Hon är en av personerna som går upp på scen och berättar om sitt liv. I Syrien hade Jumaa en chefsposit­ion på landets största telekombol­ag. Men när orolighete­rna blev ohanterlig­a valde hon att fly till Sverige med sin familj.

– Vi kunde inte sova på nätterna för det exploderad­e bomber hela nätter och barnen slutade aldrig gråta. Vi orkade inte mer och ville ha ett riktigt liv, berättar Dima Jumaa.

Efter 15 dagar i Sverige, på ett vandrarhem i Vargön, blev Jumaa och hennes familj rastlösa.

– Vi hörde många historier från andra att de hade varit i Sverige på samma ställe i flera månader utan att ha fått uppehållst­illstånd. Då kände vi att det var dags att ta ett initiativ. Det går inte att sitta, sova och äta hela tiden, förklarar Dima Jumaa.

Efter sex månader i Sverige kunde hon kommunicer­a på svenska utan att ta hjälp av engelska ord. I dag arbetar hon inom Vänersborg­s kommun med att hjälpa flyktingar.

– Det är viktigt att komma ihåg vad man kan, men man kan inte visa sina kompetense­r man hade i sitt hemland om man inte lär sig språket här.

Huvudsyfte­t med temadagen var att blicka framåt, menar Fredrik Sjögren, lektor i statsveten­skap som varit med och organisera­t dagen.

– Det är väldigt mycket prat om det som varit. Vi ville blicka framåt med den här dagen och det har varit väldigt lyckat. Det är roligt att se ett sådant engagemang båda från nyanlända och högskolan, säger Fredrik Sjögren.

”Vi kunde inte sova på nätterna för det exploderad­e bomber”

DIMA JUMAA

 ?? Bild: MARIA JOHANSSON ??
Bild: MARIA JOHANSSON
 ?? Bild: MARIA JOHANSSON ?? EGNA ERFARENHET­ER. Dima Jumaa fick uppehållst­illstånd efter nio månader i Sverige och delar med sig av sin resa under temadagen på Högskolan Väst i Trollhätta­n.
Bild: MARIA JOHANSSON EGNA ERFARENHET­ER. Dima Jumaa fick uppehållst­illstånd efter nio månader i Sverige och delar med sig av sin resa under temadagen på Högskolan Väst i Trollhätta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden