Ttela

SJUKHUSETS GLÖMDA RUM

- KENNETH ERIKSSON kenneth.eriksson@bohuslanin­gen.se

Glömda rum finns det många av, det vet de som till exempel följt SVT:S serie om okända utrymmen. I ett avlägset rum på Uddevalla sjukhus har tiden stått still i decennier.

Medan två supermakte­r kapprustad­e efter andra världskrig­et förberedde man sig i Sverige på att klara sig och landets försörjnin­g på egen hand, om det värsta mellan supermakte­rna skulle bryta ut med bomber och krig.

För att kunna klara sig i en kris samlade svenskarna nyttiga saker i förråd. Ett av dessa förråd finns i källaren på Uddevalla sjukhus och kallas driftskydd­srum.

PÅ DRYGT TIO kvadratmet­er finns mycket historia samlad, med utrustning från 1960-talet och framåt. Intrycket är att man har låst dörren med planen att komma tillbaka och plocka i ordning nästa dag, något som uppenbarli­gen sjönk utom synhåll i prioriteri­ngslistan.

– Det är verkligen ett glömt och gömt rum, säger Kurt Wiksten som var teknisk chef på sjukhuset under 36 år från 1 januari 1970, med ansvar för bland annat kök, tvätteri, panncentra­l, sterilcent­ral och skyddet av sjukhusets drift och verksamhet.

ALLA LANDSTING VAR skyldiga att hålla ett aktivt driftskydd av sina sjukhus och det inspektera­des också regelbunde­t vart femte år av tjänstemän från länsstyrel­sen, berättar Kurt Wiksten.

I den stora världen utanför landstinge­n föll en hård och förarglig mur – och en mycket stor del av världen förändrade­s. I alla fall för svenskarna som nu inte behövde vara rädda för krig och inte längre behövde inspektera sina driftskydd­srum. Så många andra orsaker till att besöka rummet har inte funnits sedan dess. – Det har bara försvunnit. Tiden har därför stått stilla i detta rum sedan dess. Med en inte längre överhängan­de krigs- och krisrisk blev det bara brandfaran som sjukhusets personal behövde vara vaksam på. Några bårar som förvaras längst in i rummet påminner om övningarna där driftperso­nalen bar patienter i trapporna vid en simulerad evakuering.

EN DEL FOTODOKUME­NTATION av driftskydd­et har Kurt Wiksten själv stått för, bland annat med några bilder från tidigt 90-tal där personalen övar med sjukhusets motordrivn­a brandsprut­a.

– Den ska fortfarand­e finnas kvar här på sjukhuset någonstans.

I driftskydd­srummet står den inte, däremot finns en hel del annan utrustning.

– Stegar, overaller och brandslang­ar i mängder, berättar Kurt Wiksten när hans ögon vandrar runt.

På hyllor ligger vita hjälmar staplade på hög, och i en kartong upptäcker Kurt en samling kanyler förberedda för att personer ska kunna injicera sig själva. Sprutorna ska troligen användas för smärtlindr­ing och kan därför innehålla morfin, tror han.

Driftskydd­ets rum längst ner och längst bort i sjukhusets kulvertar hamnade åter på kartan efter att man inom landstinge­t genomfört en regelrätt kartläggni­ng över vilka bortglömda utrymmen som fanns på sjukhuset.

– Här är det betong rakt igenom, säger Kurt Wiksten och jämför med Norra Älvsborgs lasarett som han beskriver som byggt av ”papper och gipsväggar”, med sämre förmåga att stå emot en missilträf­f.

Efterfråga­n på driftskydd­ets pannlampor och telefonkab­el är inte direkt stor i dag. Frågan hänger obesvarad om vad som händer med rummet i framtiden.

På sjukhuset är det inget utrymme som man behöver utnyttja. Det mesta lutar därför åt att det glömda rummet kommer att bevaras som det är och får till uppgift att berätta om en del av sjukhusets historia.

 ?? Bild: KENNETH ERIKSSON ?? TESTAR. Kurt Wiksten, tidigare teknisk chef på Uddevalla sjukhus, provar en av verksskydd­ets skyddsmask­er. De ligger sedan länge bortglömda på en av förrådets hyllor i källaren.
Bild: KENNETH ERIKSSON TESTAR. Kurt Wiksten, tidigare teknisk chef på Uddevalla sjukhus, provar en av verksskydd­ets skyddsmask­er. De ligger sedan länge bortglömda på en av förrådets hyllor i källaren.
 ??  ?? LAGRAT. Genom decenniern­a har ett tjockt lager damm lagt sig över informatio­nsskyltar och redskap som yxor.
LAGRAT. Genom decenniern­a har ett tjockt lager damm lagt sig över informatio­nsskyltar och redskap som yxor.
 ??  ?? SVÅRFUNNET. Driftskydd­ets rum finns längst bort i sjukhusets källare. Frågan hänger obesvarad om vad som händer med rummet i framtiden.
SVÅRFUNNET. Driftskydd­ets rum finns längst bort i sjukhusets källare. Frågan hänger obesvarad om vad som händer med rummet i framtiden.
 ??  ?? INSTRUKTIO­N. Knut Wiksten bläddrar i gamla papper om bland annat utbildning i att knyta knopar.
INSTRUKTIO­N. Knut Wiksten bläddrar i gamla papper om bland annat utbildning i att knyta knopar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden