Ttela

Dyster bild i ny polisrappo­rt

Ärendehöga­rna växer och allt fler poliser väljer att lämna yrket i förtid. Det framgår av en ny rapport från Polisförbu­ndet.

- MADELEINE JOHANSSON madeleine.johansson@gp.se

Åtta av tio poliser känner sig otillräckl­iga och menar att de sällan eller aldrig är rätt bemannade i förhålland­e till verksamhet­ens krav. Ärendehöga­rna växer och allt fler väljer att lämna yrket i förtid. Det är den dystra bild som polisförbu­ndet ger i sin nya rapport. Läget i region väst ser inte mycket bättre ut.

– Det är väldigt allvarligt. Förr jobbade man som polis tills man gick i pension, men nu slutar många när de är unga, medelålder­s och strax innan pension. Det är otroligt allvarligt eftersom vi redan har en brist, säger Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbu­ndet Väst.

När färre ska skydda fler är titeln på Polisförbu­ndets nya rapport som bland annat visar att antalet poliser per 100 000 invånare sjunkit från 216 år 2010 till 195 idag.

DEN VISAR OCKSÅ på många övertidsti­mmar, inställda utbildning­stillfälle­n och att nästan tre av tio poliser under det senaste året hamnat i situatione­r där de antingen varit ensam polis på plats eller av andra skäl inte kunnat få hjälp av en kollega. Även vid tillfällen då flera arbetar tillsamman­s ser åtta av tio poliser att bemanninge­n många gånger är för låg.

– Om du har ett pågående brott med många inblandade och det bara finns två poliser på plats med en timma innan förstärkni­ng kommer, då kan det ju hända olika saker. Och om en patrull avvaktar förstärkni­ng medan ett brott pågår så kan ju det få konsekvens­er för de som är drabbade. Så det påverkar samhället också. Vi ska ju både förebygga och avvärja brott, säger Katharina von Sydow.

TILL GRUND FÖR rapporten ligger drygt 1 700 webbinterv­juer som Novus Opinion genomfört med Polisförbu­ndets medlemmar. Bland frisvaren där finns bland annat beskrivnin­gar om hur man som enda tvåmanspat­rull i ett stort område ofta behöver dela på sig:

”Det är många jobb man hamnar i där man blir själv då kollegan blir upptagen med andra inblandade”.

Antalet poliser som väljer att lämna yrket i förtid har ökat de senaste åren och förra året låg siffran på 454 poliser, jämfört med 161 år 2011. (251 var mellan 40 och 60 år och 203 var yngre än 40 år.) Det ligger givetvis många faktorer bakom det. Stressen i sig, övertiden som sliter, bristen på karriärmöj­ligheter och kanske även den omorganise­ring av polisen som skedde år 2015. Faktorer som också gör att yrket lockar färre att studera till det.

KATHARINA VON SYDOW ser allvarligt på det faktum att man numera inte fyller platserna till Polishögsk­olan.

– Det är lika många som söker, men färre klarar kraven. Och det har ju att göra med att lönen är för låg, utveckling­smöjlighet­erna är små och utsatthete­n för hot och våld har ökat, säger hon.

Därför ser förbundet att lösningarn­a måste handla om högre löner, att se till att administra­tiv personal kan avlasta så att poliserna kan fokusera mer på det polisiära arbetet. 375 administra­törer skulle kunna frigöra polistid som motsvarar 750 poliser i yttre tjänst, enligt beräkninga­r som Polisförbu­ndet tidigare gjort.

 ?? Bild: PER WAHLBERG ?? ALLVARLIG UTVECKLING. Antalet poliser per 100 000 invånare har sjunkit från 216 år 2010 till 195 i dag, enligt en ny rapport från Polisförbu­ndet. ”Det är väldigt allvarligt”, säger Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbu­ndet Väst.
Bild: PER WAHLBERG ALLVARLIG UTVECKLING. Antalet poliser per 100 000 invånare har sjunkit från 216 år 2010 till 195 i dag, enligt en ny rapport från Polisförbu­ndet. ”Det är väldigt allvarligt”, säger Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbu­ndet Väst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden