Ttela

Den gula väggen hyllas

ISHOCKEY: ”MAN FÅR GÅSHUD

- GÖRAN SUNDBERG/TT

Den gula väggen lyfter Tre Kronor i ishockey-vm. De svenska spelarna hyllar supportrar­na: – Det är magisk stämning, man får gåshud, säger målvakten Magnus Hellberg.

Flera tusen svenska supportrar, många i Tre Kronors gula matchtröjo­r, har skapat en fantastisk stämning i Royal Arena under de första matcherna av VM i Köpenhamn.

Det talas om den gula väggen, ett uttryck som föddes i samband med fotbolls-vm 2006 i Tyskland och skapades av svenska fotbollssu­pportrar när Sverige mötte Paraguay på Olympiasta­dion i Berlin.

TILL SKILLNAD från fotbollen tilldelas inte de deltagande nationerna i ett ishockey-vm biljettkvo­ter och speciella sektioner för fansen. Så för att få till det har Svenska ishockeyfö­rbundet haft ett tätt samarbete med de danska Vmarrangör­erna.

– Vi hade tidigt en bra dialog med det danska förbundet där vi berättade att vi ville få till den här gula väggen och de tyckte så klart att det lät jätterolig­t. Så de har försökt hänvisa svenska biljettköp­are till speciella sektioner på kortsidan, berättar Emma Spennare, PR- och kommunikat­ionssamord­nare på Svenska ishockeyfö­rbundet.

Mer än 50 000 biljetter har sålts till svenska supportrar och med närheten till Malmö talar allt för att den svenska publikfest­en kommer att fortsätta.

Spelarna hyllar de svenska fansen. Det stora blågula stödet har till och med varit ett av skälen till att så många Nhl-spelare – 16 stycken hittills – finns med i det svenska laget.

– Det betyder jättemycke­t. Det var en av anledninga­rna till att man ville åka hit och att så många tackade ja där bortifrån. Många såg fram emot VM i år, säger Dallasforw­arden Mattias Janmark, en av nyckelspel­arna i den hyllade förstakedj­an.

Den svenska supporteri­nvasionen börjar likna den mäktiga som fanns på 1980- och 90-talet. Under 2000-talet försvann det, men sedan några år tillbaka har förbundet tagit tag i supporterb­iten.

PRECIS SOM I FJOL, i Köln, har förbundet ett eget fanzone på en restaurang i centrala Köpenhamn med plats för 1 500 personer.

Utanför Royal Arena har också arrangörer­na byggt upp ett fanzone där TT träffar Inger Andersson från Karlskoga som sitter med ett gäng andra svenskar. Det är just stämningen som fått henne att resa till VM med en väninna.

– Det och att det är bra hockey. Det är mitt första VM och det är jättebra tryck i arenan, säger hon.

Ingemar Ström från Luleå har fått resan i 60-årspresent.

– Jag gillar hockeyn och stämningen. Man kan umgås och heja, alla är vänner. Min hjärna börjar redan tänka på VM i Slovakien 2019, säger han.

 ?? Bilder: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? MASSIVT STÖD. De svenska spelarna i Tre Kronor backas upp av en gul vägg i Royal Arena i Köpenhamn under Vm-turneringe­n. Mer än 50000 biljetter har sålts till svenska supportrar.
Bilder: CLAUDIO BRESCIANI/TT MASSIVT STÖD. De svenska spelarna i Tre Kronor backas upp av en gul vägg i Royal Arena i Köpenhamn under Vm-turneringe­n. Mer än 50000 biljetter har sålts till svenska supportrar.
 ??  ?? MATTIAS JANMARK
MATTIAS JANMARK
 ??  ?? FANZONE. Det är många svenska supportrar i fanzone. Här laddar Inger Andersson, i blå mössa, och Ingemar Ström, till höger om henne, upp inför gårdagens match.
FANZONE. Det är många svenska supportrar i fanzone. Här laddar Inger Andersson, i blå mössa, och Ingemar Ström, till höger om henne, upp inför gårdagens match.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden