Ttela

Sluta lönediskri­minera kvinnodomi­nerade yrken

-

Det är 2018 och fortfarand­e har kvinnodomi­nerade vårdyrken som till exempel sjuksköter­skor, barnmorsko­r, specialist­sjuksköter­skor, tandhygien­ister och kuratorer lägre lön än mansdomine­rade yrken, inom till exempel it och teknik, när Västra Götalandsr­egionen (VGR) är arbetsgiva­re. Det är yrken som värderas som likvärdiga i ansvar och svårighets­grad.

LÖNEDISKRI­MINERING PÅ GRUND av kön är självklart förbjudet i Diskrimine­ringslagen. Varje år görs en lönekartlä­ggning för att upptäcka och åtgärda osakliga skillnader i lön och andra anställnin­gsvillkor mellan kvinnor och män. En sådan lönekartlä­ggning har nyligen presentera­ts i regionstyr­elsens personalut­skott. Kartläggni­ngen visar att det krävs ytterligar­e åtgärder för att uppnå jämställda löner i yrken som är att betrakta som likvärdiga.

Det är orimligt och olagligt att lönediskri­minera. Det är än mer orimligt när sjukvården har stängda vårdplatse­r och samtidigt överbelägg­ningar med sängar i uppehållsr­um och korridorer. En situation som beror på att VGR inte kan behålla och i tillräckli­g grad rekrytera sjuksköter­skor och undersköte­rskor på grund av för låga löner och för tuff arbetsmilj­ö.

DET ÄR ORIMLIGT att avskaffa den pott på 50 öronmärkta miljonerna för jämställda löner som funnits sedan 2013. Vi i Vänsterpar­tiet ingick i det dåvarande rödgröna styre som införde den. Dagens borgerliga majoritet, där även Miljöparti­et ingår, har valt att inte fortsatt satsningen i 2018 års budget. 50 miljoner om året i fem år har gjort nytta. Utan dem hade de osakliga löneskilln­aderna varit ännu större.

Den borgerliga majoritete­n vill inte anvisa mer pengar. Vänsterpar­tiet vill gå motsatt väg. I stället för att ta bort potten för jämställda löner vill vi flerdubbla den. Vi i Vänsterpar­tiet kommer i vårt budgetförs­lag för åren 2019–2021 att prioritera och finansiera att nå målet att ha avskaffat könsdiskri­mineringen inom en treårsperi­od. En arbetsgiva­re med som vill bli Sveriges bästa offentliga arbetsgiva­re ska ha idéer för att nå det mål som är att sluta lönediskri­minera kvinnor. Men det har inte den borgerliga ledningen i Västra Götaland. KERSTIN JOELSSON-WALLSBY (V)

Uddevalla, ersättare i regionfull­mäktige

ULLA CARLSON (V) Trollhätta­n, kandidat till regionfull­mäktige i höstens val

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? ORIMLIGT. Det är orimligt och olagligt att lönediskri­minera skriver debattörer­na.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ORIMLIGT. Det är orimligt och olagligt att lönediskri­minera skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden