Ttela

Skänkte vinsten till sjuka barn

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

Under knappt två veckors tid lyckades Sjuntorpst­jejerna samla in över 1 000 kronor genom sin smyckestil­lverkning. Pengarna skänktes oavkortat till barn- och ungdomsavd­elningen 23 på Näl.

– Vi ville hjälpa och göra något för de sjuka barnen, säger Alice Åberg, 10 år, och en av initiativt­agarna.

Resan startade i påskas. Det var en vanlig skoldag som Alice Åberg tog med sig smycken och visade för Alina Ångefors. Då väcktes idén om

”Vi ville hjälpa och göra något för de sjuka barnen”

ALICE ÅBERG, 8 ÅR

smyckesför­säljning och tillverkni­ng. Kort därefter blev Ella Åberg, Inez Andersson och Linnea Cvetanovsk­a också en del av projektet.

– Vissa smycken är färgglada och vissa är mönstrade. Några är pärlade och andra är gjorda av knappar. Vi har gjort både armband och halsband i olika färger och former, berättar Ella Åberg, 8 år.

UNDER ETT PAR veckors tid var det som en fabrik i systrarna Åbergs hus, berättar deras mamma Caroline Åberg. Pärlor, resårband, knappar och annat. Efter skolan när tjejerna lekte var det smyckestil­lverkning som gällde. Ögonblicke­t när tjejerna lämnade över pengarna till avdelninge­n på Näl är något de pratar om med förtjusnin­g.

– Vi var glada och fnissiga, allt på samma gång. Det kändes stort att få åka dit och lämna det vi samlat ihop till dem, säger Alina Ångefors, 10 år.

Lillemor Forsberg, avdelnings­chef för lekterapin och barn- och ungdomsavd­elningen 23 på Näl, var den som tog emot tjejerna när de överlämnad­e pengagåvan och visade dem runt.

– Jag har varit chef här i flera år och aldrig varit med om barn som skänkt pengar. Det är jätterolig­t och så kul när de var här, säger hon.

DET HÄNDER FLERA gånger om året att avdelninge­n får pengagåvor som används till olika ändamål, bland annat konst och skolrobota­r som hjälper patientern­a med studier på sjukhuset. Tjejernas dryga 1 000 kronor kom väl till pass och kommer användas för att ge guldkant åt patientern­as tid på sjukhuset.

– Det kan hjälpa dem att förgylla sjukhustid­en och glömma bort eller slippa tänka på det jobbiga med att vara på sjukhus.

Sjuntorpst­jejerna har redan nu planer på att fortsätta sin verksamhet. I nästa projekt vill de samla in pengar till djur.

TROLLHÄTTA­N: Sedan några år låter Trollhätta­ns stad de egna invånarna komma med förslag till utsmycknin­gar av nya rondeller. I december utlystes en tävling för de senaste tillskotte­n – Lyrfågelro­ndellen på Tunhemsväg­en och Älvdalsron­dellen på Vänersborg­svägen.

Nu har byggnads- och trafiknämn­dens presidium utsett vinnarna, Lori-ann Gustafsson och Magnus Wikander. Passande nog blir en australisk lyrfågel i Lyrfågelro­ndellen och en björn i rondellen nedanför Björndalen. Någon gång under året ska verken på plats.

 ?? Bild: MARIA JOHANSSON ??
Bild: MARIA JOHANSSON
 ?? Bild: MARIA JOHANSSON ?? PYSSEL. Inez Andersson, Linnea Cvetanovsk­a, Alina Ångefors, Alice Åberg och Ella Åberg tillverkar smycken.
Bild: MARIA JOHANSSON PYSSEL. Inez Andersson, Linnea Cvetanovsk­a, Alina Ångefors, Alice Åberg och Ella Åberg tillverkar smycken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden