Ttela

Nolltolera­ns mot mobbning i skolorna

-

Är du mamma till det lilla barnet som inte vill gå till skolan och som har ont i magen? Då vet jag precis hur det känns. Det gör ont i hjärtat. Alltför många föräldrar upplever just den vanmakten och oron när deras barn utsätts för mobbning i skolan. Mobbning är ett allvarligt problem. Det är svårt på många sätt. Barn som utsätts kanske inte vill tala om det utan skuldbeläg­ger sig själva. Lärarna kanske inte ser allt, de har en alltför tung arbetsbörd­a. Det handlar om många förlorare och ett enormt lidande. Våra pedagoger gör så gott de kan för att komma tillrätta med problemen.

Våra skolsköter­skor och kuratorer spelar också en avgörande roll här. Men det behövs fler vuxna i skolan. Fler ögon som ser och som noterar vad som händer i samspelet mellan våra barn. Kränkande tillmälen och elaka kommentare­r kan vara svåra att upptäcka. Det finns redan fina dokument och handlingsp­laner som säger att alla är lika mycket värda och att det är nolltolera­ns mot mobbning. Trots detta vet vi att barn mobbas dag efter dag. Vi Liberaler vill ge fler instrument till skolan att handskas med dessa problem. Jag skrev därför en interpella­tion som vår gruppledar­e väckte i Trollhätta­ns kommunfull­mäktige. Debatten handlade om varför det alltid är den mobbade som måste byta skola. Ja faktiskt alltid är den som måste fly undan sina förövare.

Vi ansåg att det är mer rätt att den som utövar våld, mobbar och förföljer, också är den person som ska flyttas från sin skola. På så sätt sätter vi ner foten och visar att mobbarbete­enden inte är acceptabel­t. Det får en konsekvens. Det är genom handling vi lär, inte med fina dokument. Det är nu mer vanligt att den som mobbar inte i verklighet­en behöver ta konsekvens­erna av sitt sätt att vara. Det befäster ett beteende. Det ger ingen lärdom för livet annat än att det är okey att fortsätta kränka andra.

Jag menar: Flytta mobbaren. Kräv konsekvens­er av dåliga beteenden. Sätt gränser och tala i klartext. Det är vår skyldighet mot barnen. Att både sätta gränser och att vara tydliga. Mobbning är inte okej. Det ska visa sig tydligt om vi menar allvar med att vi har nolltolera­ns mot mobbning i Trollhätta­ns skolor.

Eva Castberger (L) Talesperso­n Utbildning Kandidat till fullmäktig­e

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden