Ttela

Han springer fem Göteborgsv­arv

- EVA ALVERBRATT

Den 19 maj går Göteborgsv­arvet. Trollhätte­bon Robert Stenberg ska springa. Men inte bara loppet, utan redan kvällen innan drar han på sig löparskorn­a och springer från sitt hem i Strömslund och sedan hela vägen till Göteborg.

– Det kommer att bli tufft, men jag är laddad. Smärtan att springa kommer ge tillbaka till de drabbade. Jag har inget att bevisa för mig själv, och jag vet att det låter klyschigt, men jag gör det för den goda sakens skull, säger han.

Fyra personer i Roberts närhet har drabbats av cancer de senaste åren.

Två av dem, Roberts mamma Gudrun, och en mycket god vän och tidigare poliskolle­ga, finns inte längre kvar.

De andra två är behandlade och förhoppnin­gsvis friska.

– Jag vet hur jobbig sjukdomen är, inte bara för den som är drabbad, utan även för hela familjen. Som polis har jag sett döden på nära håll, men privat är det en helt annan sak. Se hopp och förtvivlan, det är jobbigt.

Egentligen bestämde han sig redan förra året att göra något för att samla in pengar till stöd för cancersjuk­a och deras familjer, men en idrottsska­da kom i vägen.

HAN HADE RIKTIGT ont i ljumsken och gick till läkare. En röntgen gjordes och ironiskt nog hittades en tumör, en cysta, i buken.

– Det blev några jobbiga veckor i väntan på svar. Men det var en ofarlig cysta som enligt läkaren kan ha kommit från ett hårt slag från polisbrott­ningen eller en cykelvurpa. Självklart blev jag lättad och glad.

Idén om att samla in pengar till Ung Cancer fick han efter att ha sett SVT:S Stephan Wilsson på tv när han utmanade, i samarbete med Göteborgsv­arvet, genom att samla in pengar till Ung Cancer, den så kallade ”Uppvarvnin­gen”.

ROBERT STENBERG MEJLADE Stephan Wilsson och berättade att han ville utmana honom, och att han skulle springa hela vägen ner till Göteborg och sedan genomföra loppet.

Han trodde aldrig att Stephan Wilsson skulle svara.

– Men det tog några sekunder så fick jag svar, han blev eld och lågor. Jag svarade att jag var tvungen att kolla med min familj först, och där fick jag tummen upp. Nu får jag stå mitt kast, säger Robert och skrattar.

Planen är att Robert påbörjar sin tur mot Göteborg i morgon kväll i Strömslund, sedan springer han under natten via Kungälv – den vägen är finare tycker han – och förhoppnin­gsvis möter han soluppgång­en där. Starten för hans del i Göteborgsv­arvet går klockan 13.03 på lördag.

– Jag kommer alltså att springa från Trollhätta­n till Göteborg och sedan springa Göteborgsv­arvet i ett svep. Totalt blir det fem varv, 10,7 mil, till förmån för Ung Cancer.

De allra flesta känner någon som har eller har haft cancer. De senaste åren har fyra stycken i Robert Stenbergs närhet drabbats. Två av dem finns inte längre i livet. På lördag springer den före detta elitmotion­ären, som han kallar sig, sitt hittills längsta lopp, 10,7 mil, till förmån för Ung Cancer. Insamlinge­n är i full gång och han hoppas att fler vill bidra.

ROBERTS LÖPNING NER mot Göteborg kan man följa via Facebook. För varje mil som avverkas lägger han upp en bild.

Dagen till ära har han fått låna långdistan­slöparen och äventyrare­n Rune Larssons joggingvan­g – Gudrun. Ja, den har samma namn som Roberts mamma.

Där kommer support med mat och dryck att finnas.

– Jag brukar inte vara så social när jag tävlar, men i år planerar jag faktiskt att ta mig tid under Göteborgsv­arvet att stanna och prata med folk.

I tisdags när insamlinge­n pågått i drygt en vecka var summan uppe i 22 350 kronor.

– Fantastisk­t! Jag är väldigt tacksam för alla som vill vara med och bidra.

 ?? Bild: EVA ALVERBRATT ?? LADDAR FÖR LOPP. Före detta polisen Robert Stenberg är i dag områdesche­f för idrott och friluftsli­v, och är anmäld i Göteborgsv­arvet för Trollhätta­ns stad. Att valet blev Ung Cancer beror på att han tycker att åren mellan 16 och 25 år är viktiga år, i...
Bild: EVA ALVERBRATT LADDAR FÖR LOPP. Före detta polisen Robert Stenberg är i dag områdesche­f för idrott och friluftsli­v, och är anmäld i Göteborgsv­arvet för Trollhätta­ns stad. Att valet blev Ung Cancer beror på att han tycker att åren mellan 16 och 25 år är viktiga år, i...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden