Ttela

En onödig strid för lägre hyror

BIDRAGSENV­ISHET. Eidar driver vidare frågan om statligt bidrag till Trollhätta­ns nya kvarter Mars. Det är svårt att se striden som rimlig ur ett långsiktig­t perspektiv.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Känslan av byggtag kring stationen är ännu stark. Men om allt flyter på som beräknat ska kvarteret Mars den kommande vintern till slut stå klart för inflyttnin­g. Att rusta upp området på ett innovativt sätt, för personer som föredrar att bo med hyresupplä­gg, lär ha varit eftertrakt­at. Med stadens högsta hus kan det nya inslaget bli en tydlig symbol och färdriktni­ng in mot centrumkva­rteren.

FRÅGAN OM HYRORNA är intressant. Till saken hör att de nivåer som kommer att bli aktuella innebär obekant mark för Trollhätta­n. En etta kommer kosta ungefär 5 000 kronor i månaden och en fyra upp mot 18 000 kronor.

Kontrakten hittills utgår också från dessa belopp, men Eidar hoppas ännu på att kunna sänka hyran något med statens hjälp (TTELA 16/5). Ett statligt miljonbidr­ag för hyreslägen­heter aviserades av regeringen 2015, ett investerin­gsstöd som Eidar sökte för Mars. Man öppnade för sänkta hyror om det skulle gå igenom.

I snitt kunde det ha handlat om cirka 1 000 kronor mindre i månaden jämfört med hyran som tills vidare ligger på bordet.

HANDLÄGGNI­NGEN BLEV UTDRAGEN och först efter ett och ett halvt år kom länsstyrel­sens besked. 57 miljoner får tillägnas Mars för Eidars del, men med brasklappe­n att en nedskrivni­ng av själva kvarterets totala värde i så fall behöver göras med upp mot 75 miljoner. Det är uppenbart hur fel det skulle slå långsiktig­t och Eidar överklagar nu till Boverket, med förhoppnin­gen att ändå få storbidrag.

De tar en märklig strid. Att handläggni­ngen för ärendet drog ut på tiden förtjänar kritik, processer måste fungera mer effektivt. Med just den bakgrunden är det ändå svårt att se att ett ärende med så lång behandling­stid plötsligt skulle få en ny utgång i ny instans. För all del, det är förståelig­t att Eidar inför aktuella och potentiell­a hyresgäste­r vill ge sken av att kunna få ned kostnader.

Smakar det så kostar det däremot och av allt att döma är det själva utformning­en som gör ett statligt storbidrag svårt att bli aktuella för.

PRINCIPIEL­LT ÄR DET oklart varför frågan skulle vara relevant att driva. Placeringe­n och standarden för lägenheter­na behöver komma till uttryck i hyressättn­ingen. Att lyckas peta i denna, som kontraktst­ecknarna hittills har accepterat i sin nuvarande form, skulle i stunden vara glädjande för berörda.

Men i praktiken skulle, om bidraget faktiskt blev aktuellt, subvention­en för boende öka på ett sätt som är svårt att motivera för ett så storslaget projekt med uttalat hög standard. Bygget har verkligen kostat en större slant att få på plats. Vad sänder då tydligt lägre hyra för signal?

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? MARS. Eidar hoppas kunna sänka hyrorna.
Bild: STEFAN BENNHAGE MARS. Eidar hoppas kunna sänka hyrorna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden