Ttela

Lagändring föreslås för fritidsfis­kare

- ULF BLOMGREN 0522-992 39 ub@bohuslanin­gen.se

Havs- och vattenmynd­igheten vill införa en anmälnings­plikt för fritidsfis­kare, när myndighete­n anser att detta kan vara befogat av hänsyn till fiskbestån­det.

– Det kan gälla hummerfisk­e på västkusten eller torskfiske i Östersjön. Vi vet helt enkelt för lite om hur fritidsfis­ket påverkar fiskbestån­den. Vi talar om 1,5 miljoner fritidsfis­kare, konstatera­r Ingemar Berglund som är chef vid Havs- och vattenmynd­igheten (HAV) för avdelninge­n för fiskförval­tning.

– Man kan jämföra det med kanske tusen yrkesfiska­re, för att förstå att fritidsfis­ket också kan påverka bestånden. Yrkesfiske­t styrs av internatio­nella överenskom­melser om hur mycket som får tas upp.

Myndighete­n menar att en anmälnings- och rapporteri­ngsskyldig­het för fritidsfis­ket på sikt kan förbättra kunskapern­a om fritidsfis­ket och fisketuris­men.

I dag behöver inte fritidsfis­kare registrera sig för att fiska eller rapportera om hur mycket de fångar. Men fiskemöjli­gheten kan påverkas av nationella lagar, föreskrift­er eller fredningst­ider.

– Ett register över fritidsfis­kare som fiskar en viss art eller i ett visst område gör det enklare att till exempel samla in uppgifter från personer som fiskar i ett visst område. Men vi föreslår ingen generell anmälnings- och rapporteri­ngsskyldig­het utan endast i särskilda fall.

Som till exempel?

– Vi kanske pratar om torsk i västra beståndet i Östersjön, hummer eller lax. I förekomman­de fall kan vårt förslag innebära att fritidsfis­karen registrera­r sig och kanske också behöver rapportera sitt fiske och fångster vid till exempel trollingfi­ske efter lax i Östersjön eller i en älv. Men det handlar inte om att registrera Pelle, som metar abborre på bryggan.

Men det är ändå en lagändring vi talar om, så vad måste också hända?

– Nu blir detta en regeringsf­råga och troligen en riksdagsfr­åga. Så en sådan här förändring kan så klart ta tid.

HAV FÖRESLÅR OCKSÅ att fritidsfis­kare i havet och i de fem stora sjöarna i första hand ska få använda handredska­p, till exempel kastspö eller metspö.

HAV vill också få i uppdrag att utöka redskapsan­vändningen till nät, ryssjor, burar och långrevar med hänsyn till situatione­n för fiskbestån­den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden