Ttela

Tre av fyra fall nedlagda

- JOHANNA ENGMAN/TT

I vintras anmäldes fyra gruppvåldt­äkter på kort tid i Malmö. Nu har tre av utredninga­rna lagts ned. Men anledninga­rna skiljer sig åt.

De anmälda gruppvåldt­äkterna rev upp känslor och oroade grannar i områdena, det hölls en demonstrat­ion och polisen uppmanade kvinnor att inte gå ut ensamma. Nu har tre av fallen lagts ned.

I ett av fallen har det framkommit att anmälaren har ljugit. Kvinnan är nu polisanmäl­d för falsklarm.

MEN ATT HITTA på en sådan händelse hör inte till det vanliga, säger Viveka Smidvall, tillförord­nad chef för sektionen för brott i nära relation, vid polisen i Malmö.

– Vi jobbar objektivt och samlar in all informatio­n som vi kan få via teknisk bevisning, vittnesmål och målsägande­ns berättelse, för att styrka det som sägs ha hänt, säger hon.

På samma sätt jobbar polisen gentemot en eventuell gärningsma­n, för att kunna styrka eller motbevisa det den misstänkta säger.

– Det är så vi måste jobba, vi får inte ha uppfattnin­gen om att den ena eller andra ljuger. Vi ska ta fram det som talar för eller emot båda parterna.

I ett av fallen i Malmö kommer inte polisen vidare i utredninge­n och i det tredje råder ”oklara omständigh­eter”. I det sistnämnda har åklagaren varit tydlig med att anmälaren inte riskerar att polisanmäl­as.

Och målsägarbe­rättelser som inte riktigt stämmer överens med bevis är inte att likställa med att någon ljuger, säger Viveka Smidvall.

– Det kan vara saker som har hänt som är så jobbiga att prata om att man inte vill, det är inte att ljuga. Det är svåra frågor och känsliga saker att prata om.

I FJOL ÖKADE antalet anmälda våldtäkter med tio procent, jämfört med året före. Enligt Brottsföre­byggande rådet (Brå) anmäldes totalt 7 370 våldtäkter 2017, och enligt siffror från första halvåret 2017 hade bara åtta procent av de våldtäkter som lett till polisutred­ning klarats upp.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? NEDLAGT. Tre av fyra uppmärksam­made våldtäkter i Malmö på kort tid, har lagts ner.
Bild: JOHAN NILSSON/TT NEDLAGT. Tre av fyra uppmärksam­made våldtäkter i Malmö på kort tid, har lagts ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden